sobota, 3 września 2016

Razowe ciasto cynamonowe ze śliwkami


Pyszne ciasto ucierane ze śliwkami to idealna propozycja na wykorzystanie pierwszych śliwek :) Ciasto pomimo wykorzystania mąki razowej jest bardzo lekkie i puszyste. Oczywiście mąkę można zamienić na pszenną, a cynamon pominąć i uzyskamy wtedy klasyczny placek ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie więc polecam spróbować!

Składniki:

  • 250g miękkiego masła
  • 250g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 250g mąki razowej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie bardzo cynamonowe wypieki możecie użyć 4/5)
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 750g śliwek (ja użyłam mieszańca)
Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym jajku miksując po dodaniu każdego. Następnie dodajemy ocet i wymieszane wcześniej w oddzielnej misce suche składniki. Po dodaniu suchych składników miksujemy na małych obrotach tylko do wymieszania składników, aby nie powstał zakalec. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy w niej gotową masę. Na wierzch układamy ciasno umyte i przepołowione śliwki skórką do dołu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto można posypać później cukrem pudrem. 

1 komentarz:

  1. Smakowicie wyglądają te śliwkowe oczka na cieście :D

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)