sobota, 17 września 2016

Tarta migdałowa ze śliwkami


Idealny pomysł na jesienne ciasto z wykorzystaniem śliwek czyli obłędna tarta migdałowa ze śliwkami. Migdałowe nadzienie wspaniale komponuje się z kwaśnymi śliwkami i kruchym spodem. Tartę robimy wieczorem ponieważ zostawiamy ją po pieczeniu na całą noc w zamkniętym piekarniku. Polecam spróbować!

Składniki na kruche ciasto (forma na tartę o śr. 28cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 150g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • ok. 2-6 łyżek zimnej wody
Wykonanie:

Na blat/stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle, żeby wszystkie składniki były w stanie się połączyć. Formujemy z ciastka dysk i owijamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1h. 


Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Polecam ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będziemy musieli dosypywać mąki i ciasto nie wyjdzie twarde. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowane ciasto, odcinamy nadmiar i nakłuwamy widelcem.


Formę na tartę wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę/groch lub kulki ceramiczne. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 15 minut, aż boki się zrumienią. Zdejmujemy fasolę wraz z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut, aż ciasto się całe delikatnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.  

Składniki na nadzienie:
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 200g mielonych migdałów
  • 8-10 dużych kwaśnych śliwek (można użyć więcej mniejszych)
Wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem na puszysta, następnie dodajemy jajka i wszystko miksujemy na gładko. Na koniec dodajemy migdały, miksujemy i przekładamy do wystudzonego spodu, a następnie równamy. Na wierzch układamy przepołowione, umyte śliwki, skórką do dołu. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy tartę w zamkniętym piekarniku na cała noc. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)