sobota, 11 czerwca 2016

Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym


Po roku pełnym nauki mogę z dumą powiedzieć, że (prawie) skończyłam już gimnazjum z wynikami lepszymi niż się spodziewałam. Oceny już wystawione, a co za tym idzie możecie się spodziewać więcej przepisów :) Mam wiele planów na najbliższe posty i chciałabym także dokonać kilku zmian na blogu w czasie wakacji :) 

Przechodząc do przepisu dzisiaj coś dla miłośników Reese's czyli słynnych amerykańskich czekoladek z masłem orzechowym. Czekoladowe babeczki z nadzieniem z masła orzechowego i z orzechowym kremem - są naprawdę cudowne! :) Bardzo polecam spróbować jeśli kochacie masło orzechowe. 

Składniki na ok. 10 babeczek:


  • 1/3 szklanka kakao
  • 1/3 szklanka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany 18%

Uwaga!: jajka, masło i śmietana muszą być w temperaturze pokojowej. Polecam je wyjąć z lodówki 2h przed wykonywaniem babeczek.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Kakao wymieszać z wodą, aby powstała bezgrudkowa masa. W misce wymieszać mąke, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło rozpuścić w rondelku z cukrem. Odstawić do ostygnięcia, aż masa będzie miała prawie temperaturę pokojową. Przełożyć masę maślaną do dużej miski i miksować ok. 2 minuty. Nastepnie dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu. Później dodać masę kakaową. W dwóch partiach dodać suche składniki i śmietanę, za każdym razem miksując po dodaniu. Po dodaniu mąki nie miksujemy już długo masy, tylko do dokladnego wymieszania się składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przelewać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. 

Składniki na nadzienie:

  • 60g masła orzechowego
  • 50g cukru pudru
  • łyżka miękkiego masła
Wykonanie:

Wszystko mieszamy do uzyskania gęstego gładkiego kremu. 

W ostudzonych babeczkach wydrążamy małym nożem otwór do połowy wysokości by umieścić tam nasze nadzienie. Nadzieniem wypełniamy cały otwór i wyrównujemy z góry. 

Składniki na krem:

  • 70g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru 
  • 40g masła orzechowego
  • 1-3 łyżki mleka
+ pół tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady

Wykonanie:

Masło i masło orzechowe miksujemy razem, następnie dodajemy cukier i wszystko miksujemy około 5 minut, aż uzyskamy gładki krem. Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy trochę mleka (chcemy uzyskać trochę rzadszy krem niż zazwyczaj ponieważ będziemy go rozsmarowywać na babeczkach, a nie wyciskać z rękawa). 

Krem rozsmarowujemy po babeczkach i brzegi obtaczamy w posiekanej czekoladzie. 

Babeczki przechowujemy w lodówce, ale polecam wyjąć je 30 minut przed podaniem. 


2 komentarze:

  1. Oj tak, moje smaki! Załape się na jedną? ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety wszystkie juz poszły, ale polecam zrobic samemu w domu :) Są boskie!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)