Przechodząc do przepisu dzisiaj coś dla miłośników Reese's czyli słynnych amerykańskich czekoladek z masłem orzechowym. Czekoladowe babeczki z nadzieniem z masła orzechowego i z orzechowym kremem - są naprawdę cudowne! :) Bardzo polecam spróbować jeśli kochacie masło orzechowe.
Składniki na ok. 10 babeczek:
- 1/3 szklanka kakao
- 1/3 szklanka gorącej wody
- 1 szklanka mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100g masła
- 2 małe jajka
- 1/3 szklanki gęstej śmietany 18%
Uwaga!: jajka, masło i śmietana muszą być w temperaturze pokojowej. Polecam je wyjąć z lodówki 2h przed wykonywaniem babeczek.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Kakao wymieszać z wodą, aby powstała bezgrudkowa masa. W misce wymieszać mąke, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło rozpuścić w rondelku z cukrem. Odstawić do ostygnięcia, aż masa będzie miała prawie temperaturę pokojową. Przełożyć masę maślaną do dużej miski i miksować ok. 2 minuty. Nastepnie dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu. Później dodać masę kakaową. W dwóch partiach dodać suche składniki i śmietanę, za każdym razem miksując po dodaniu. Po dodaniu mąki nie miksujemy już długo masy, tylko do dokladnego wymieszania się składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przelewać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Składniki na nadzienie:
- 60g masła orzechowego
- 50g cukru pudru
- łyżka miękkiego masła
Wykonanie:
Wszystko mieszamy do uzyskania gęstego gładkiego kremu.
W ostudzonych babeczkach wydrążamy małym nożem otwór do połowy wysokości by umieścić tam nasze nadzienie. Nadzieniem wypełniamy cały otwór i wyrównujemy z góry.
Składniki na krem:
- 70g miękkiego masła
- 150g cukru pudru
- 40g masła orzechowego
- 1-3 łyżki mleka
+ pół tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady
Wykonanie:
Masło i masło orzechowe miksujemy razem, następnie dodajemy cukier i wszystko miksujemy około 5 minut, aż uzyskamy gładki krem. Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy trochę mleka (chcemy uzyskać trochę rzadszy krem niż zazwyczaj ponieważ będziemy go rozsmarowywać na babeczkach, a nie wyciskać z rękawa).
Krem rozsmarowujemy po babeczkach i brzegi obtaczamy w posiekanej czekoladzie.
Babeczki przechowujemy w lodówce, ale polecam wyjąć je 30 minut przed podaniem.
Oj tak, moje smaki! Załape się na jedną? ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Niestety wszystkie juz poszły, ale polecam zrobic samemu w domu :) Są boskie!
OdpowiedzUsuń