Składniki na ciasto:
- 170g miękkiego masła
- 170g drobnego cukru
- 170g mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 małych cytryn
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją gotową masą. Pieczemy w 175 stopniach 35-45 minut do tzw suchego patyczka.
W tym czasie przygotowujemy polewę, którą później nasączamy gotowe ciasto:
Składniki:
- sok z 2 małych cytryn
- 100g cukru pudru
Cukier mieszamy z sokiem do uzyskania gładkiego płynnego lukru.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i patyczkiem do szaszłyków lub nożem nakłuwamy ciasto i następnie jeszcze gorące polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto po wystygnięciu wchłonie cały lukier i dopiero wtedy możemy wyjąć je z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na talerz. Polecam ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować skórką cytrynową.
Takie intensywnie cytrynowe musiało smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) jest wspaniałe - polecam spróbować!
Usuńoj tak :) jest wspaniałe - polecam spróbować!
Usuń