wtorek, 17 maja 2016

Ciasto cytrynowe (Lemon Drizzle Cake)


Banalnie prosty przepis na pyszne ciasto cytrynowe - wilgotne, słodkie i lekko kwaśne. Ciasto nie sprawi nikomu problemu, jedyne co trzeba zrobić to zmiksować wszystkie składniki razem i to tyle :) Smakuje obłędnie, więc polecam spróbować! 

Składniki na ciasto:


  • 170g miękkiego masła
  • 170g drobnego cukru
  • 170g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 małych cytryn
Wykonanie: 

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją gotową masą. Pieczemy w 175 stopniach 35-45 minut do tzw suchego patyczka.  

W tym czasie przygotowujemy polewę, którą później nasączamy gotowe ciasto:

Składniki:
  • sok z 2 małych cytryn
  • 100g cukru pudru
Cukier mieszamy z sokiem do uzyskania gładkiego płynnego lukru. 

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i patyczkiem do szaszłyków lub nożem nakłuwamy ciasto i następnie jeszcze gorące polewamy lukrem i odstawiamy do wystygnięcia. 

Ciasto po wystygnięciu wchłonie cały lukier i dopiero wtedy możemy wyjąć je z formy, odkleić papier do pieczenia i przełożyć na talerz. Polecam ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować skórką cytrynową. 

3 komentarze:

  1. Takie intensywnie cytrynowe musiało smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak :) jest wspaniałe - polecam spróbować!

      Usuń
    2. oj tak :) jest wspaniałe - polecam spróbować!

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)