niedziela, 26 lipca 2015

Banofee Pie


Zabierałam się od dawna, aby przygotować te słynne ciasto/deser (nie wiem jak to nazwać), wreszcie spróbowałam i naprawdę żałuję, że dopiero teraz. Jest to coś wspaniałego! Warstwa ciasteczkowa, masa krówkowa, banany i na wierzchu masa delikatnie ubitej śmietany - niebo :) Jeśli planujecie przygotowywać to dla gości to polecam raczej zrobić wersję w pucharkach/szklankach bo mało estetycznie się kroi i ogólnie jest bardzo "luźne". Polecam spróbować (szczególnie fanom dużej ilości cukru)! :) 

Składniki:

  • 300g ciastek digestive (nie mogłam nigdzie znaleźć więc zastąpiłam owsianymi z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli - dodać ją podczas kruszenia)
  • 100g rozpuszczonego masła
  • puszka masy krówkowej (polecam firmy Gostyń)
  • 400g schłodzonej śmietanki 30% lub jeśli chcecie sztywniejsza wersja to 36%
  • 4-6 czubate łyżki cukru pudru (dodawać do smaku) 
  • 2 duże banany
  • 0,5 cytryny

Ciastka kruszymy bardzo drobno (w woreczku strunowym lub malakserze), dodajemy masło i mieszamy. Wykładamy masą formę do pie/tortownicę/dno pucharków, mocno uciskamy i wkładamy do lodówki. Banany kroimy w ok. 0,5cm plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Śmietanka ubijamy z cukrem, ale nie na sztywno jak to zazwyczaj robimy przy kremach do tortów itp. 

Z lodówki wyjmujemy nasz spód, smarujemy masą krówkową, układamy banany i na wierzch rozsmarowujemy bitą śmietanę i wkładamy do lodówki na min. 2h. 

1 komentarz:

  1. Ja wierzch zawsze posypujemy granatem. Ciasteczka w moim wykonaniu to herbatniki pełnoziarniste. Wtedy nie jest tak slodko. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)