wtorek, 5 maja 2015

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami



Sezon na truskawki powoli się zaczyna, a dzisiaj mam dla Was czekoladowy tort bezowy z truskawkami, który będzie idealny dla prawdziwych miłośników czekolady. Jest to dosyć słodki i mega czekoladowy wypiek, więc jeśli lubicie lekkie desery to  nie jest dla Was :) Polecam spróbować! 



Składniki na 3 blaty bezowe: 

  • 8 białek
  • 300g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu jasnego winnego
  • 3 łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, aż uzyskujemy błyszczącą sztywną pianę. Dodajemy kakao i ocet i krótko miksujemy na małych obrotach. Na dwóch blachach rysujemy 3 okręgi o śr. 16cm. Masę rozsmarowujemy na 3 okręgach i pieczemy 1,5h w 140 stopniach. Otwieramy piekarnik i zostawiamy do kompletnego wystygnięcia. 


Składniki na krem: 

  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 gorzkie tabliczki czekolady
  • 2 mleczne tabliczki czekolady
  • 800g truskawek 
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy czekoladę i mieszamy szpatułką ręcznie tylko do połączenia składników. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. 

Na paterze układamy pierwszy blat, smarujemy połową kremu i układamy połowę truskawek. Układamy drugi blat i znowu nakładamy krem oraz truskawki i przykrywamy trzecim blatem. 

Dodatkowo: 

  • 4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady 
Czekoladę roztapiamy i następnie łyżeczką robimy "esy floresy" na wierzchu tortu. Do czasu podania wkładamy tort do lodówki. 

Uwaga - Polecam złożyć tort najpóźniej z rana dnia podania. Blaty i krem możecie przygotować dzień wcześniej. 




3 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)