Sezon na truskawki powoli się zaczyna, a dzisiaj mam dla Was czekoladowy tort bezowy z truskawkami, który będzie idealny dla prawdziwych miłośników czekolady. Jest to dosyć słodki i mega czekoladowy wypiek, więc jeśli lubicie lekkie desery to nie jest dla Was :) Polecam spróbować!
Składniki na 3 blaty bezowe:
- 8 białek
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu jasnego winnego
- 3 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, aż uzyskujemy błyszczącą sztywną pianę. Dodajemy kakao i ocet i krótko miksujemy na małych obrotach. Na dwóch blachach rysujemy 3 okręgi o śr. 16cm. Masę rozsmarowujemy na 3 okręgach i pieczemy 1,5h w 140 stopniach. Otwieramy piekarnik i zostawiamy do kompletnego wystygnięcia.
Składniki na krem:
- 500ml śmietanki 30%
- 2 gorzkie tabliczki czekolady
- 2 mleczne tabliczki czekolady
- 800g truskawek
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy czekoladę i mieszamy szpatułką ręcznie tylko do połączenia składników. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
Na paterze układamy pierwszy blat, smarujemy połową kremu i układamy połowę truskawek. Układamy drugi blat i znowu nakładamy krem oraz truskawki i przykrywamy trzecim blatem.
Dodatkowo:
- 4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
Czekoladę roztapiamy i następnie łyżeczką robimy "esy floresy" na wierzchu tortu. Do czasu podania wkładamy tort do lodówki.
jejku, jaki piękny!
OdpowiedzUsuńA kiedy bedą jakies nowe przepisy?
OdpowiedzUsuńjuż od weekendu startuję z masą nowych przepisów! :)
OdpowiedzUsuń