czwartek, 8 stycznia 2015

Trufle pistacjowe




Po kolejnej przerwie na blogu powracam z wieloma przepisami! :-) Na Wigilię udało mi się przygotować wiele rodzajów trufli i pralin, z którymi będę się z Wami wkrótce dzielić. Dzisiaj zaczynamy od pistacjowych - wg mnie jednych z najlepszych. Są bardzo proste do zrobienia i naprawdę każdy sobie z nimi poradzi. Zachęcam do wypróbowania! 

Składniki:


  • 2 tabliczki białej czekolady (200g) 
  • 100g pistacji (ważone po obraniu z łupinek) + trochę do obtoczenia ok. 40-50g
  • 50-75g. serka mascarpone
  • skórka otarta z połowy małej limonki 
Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. 100g pistacji mielimy w blenderze lub malakserze na pył. Dodajemy czekoladę do zmielonych pistacji, mieszamy i stopniowo dodajemy mascarpone. Nie można dodawać za dużo serka, aby masa nie była za miękka. Masę wstawiamy na trochę do zamrażalnika, aby szybko stwardniała. 

Pistacje do obtoczenia siekamy drobno. Kiedy masa trochę stwardnieje formujemy kulki z masy. Nie pracujmy za długo z masą dłońmi, ponieważ zacznie nam się roztapiać. Po uformowaniu kulki obtaczamy ją w posiekanych pistacjach. Postępujemy tak z resztą masy. 

Gotowe! Trufle polecam przechowywać w lodówce. 

Źródło - mojprzepisnazycie.pl

3 komentarze:

  1. jakie apetyczne i na pewno słodziutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom nie są tak bardzo słodkie! :) pistację nadają im takiego słodko-słonego smaku, dzięki temu są mega dobre :)

      Usuń
  2. Cudne :) Z pistacjami moimi ukochanymi musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)