Składniki na spód:
- 2 duże pudełka oreo (32 ciastka)
- ok. 1/4 kostki masła
- szczypta szczypta
Każde ciastko oreo przedzielamy na pół i zeskrobujemy nadzienie. Same ciastka (bez nadzienia) blendujemy lub kruszymy w torebce strunowej na drobne okruszki. Masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami, masa ma mieć konsystencje mokrego piasku. Jeśli będzie za sypka to dodajmy jeszcze trochę więcej masła.
Tortownicę o śr. 20-23cm smarujemy masłem. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy (najlepiej dnem szklanki). Odstawiamy na bok.
Składniki na masę serową:
- słoik masła orzechowego 380g. (nie używajcie żadnych ekologicznych lub z obniżoną zawartością tłuszczu lub soli!)
- 1 kg sera na sernik 3 krotnie zmielonego
- 0,5 szklanki śmietany 36% (dodajcie tylko jeśli macie zbity i gęsty ser taki jak np. piątnica)
- 5 jajek
- 1 szklanka brązowego cukru
Ser miksujemy 2 minuty, aż będzie rzadszy. Dodajemy cukier, masło orzechowe i śmietanę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Następne dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy do tortownicy dobrze wysmarowanej masłem, wstawiamy do piekarnika (temp. 160 stopni) i pieczemy ok. 1h i 15 minut. Sernik ma być prawie cały upieczony, tylko na środku może się trochę galaretkowaty. Po wystygnięciu wstawiamy na noc do lodówki.
Na wierzch:
- solone orzeszki ziemne (użyjcie tyle ile chcecie)
- sos karmelowy/polewa karmelowa (mała ilość tylko do pokrycia orzeszków)
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 1,5 tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna, ja użyłam pół gorzkiej i pół mlecznej)
Czekoladę siekamy drobno, śmietankę podgrzewamy, do momentu gotowania i mieszamy ją z czekoladą. Odstawiamy na chwilę i mieszamy, aż powstanie gładki ganasz. Jeśli część czekolady się nie rozpuści to możemy ją jeszcze trochę podgrzać. Sernik wyjmujemy z tortownicy i przekładamy go na paterę lub duży talerz. Polewamy sernik polewą i delikatnie ją przybliżamy łyżką do brzegów sernika, aby lekko spłynęła po bokach. Wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Następnie orzeszki mieszamy z sosem (mają być tylko nim oblepione, więc nie dajcie za dużo) i wykładamy na sernik. Gotowe!
Źródło - youtube kanał "Gemma Stafford"
Źródło - youtube kanał "Gemma Stafford"
prezentuje się genialnie!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł moze zrobię na Seieta
OdpowiedzUsuńObłędny *.*
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, wygląda na najlepszy :)
OdpowiedzUsuńa kiedy dodajemy twaróg?? :)
OdpowiedzUsuńOj zapomniałam dopisać, po dodaniu masła orzechowego dodajemy twaróg i miksujemy chwile do połączenia sie składników :)
Usuń