niedziela, 21 grudnia 2014

Najlepszy sernik orzechowy



Chyba jeden z najlepszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam! Zrobiłam go dzisiaj i planuje go zrobić ponowie na wigilię, Was bardzo również zachęcam! Obiecuję, że na pewno będzie Wam smakować! Jest słodko - słony, ma pyszny spód w oreo oraz genialną warstwę czekoladową i  orzechy w karmelu. Musicie go zrobić, jest genialny :)

Składniki na spód:
  • 2 duże pudełka oreo (32 ciastka)
  • ok. 1/4 kostki masła
  • szczypta szczypta
Każde ciastko oreo przedzielamy na pół i zeskrobujemy nadzienie. Same ciastka (bez nadzienia) blendujemy lub kruszymy w torebce strunowej na drobne okruszki. Masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami, masa ma mieć konsystencje mokrego piasku. Jeśli będzie za sypka to dodajmy jeszcze trochę więcej masła. 

Tortownicę o śr. 20-23cm smarujemy masłem. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy (najlepiej dnem szklanki). Odstawiamy na bok. 

Składniki na masę serową:

  • słoik masła orzechowego 380g. (nie używajcie żadnych ekologicznych lub z obniżoną zawartością tłuszczu lub soli!)
  • 1 kg sera na sernik 3 krotnie zmielonego
  • 0,5 szklanki śmietany 36% (dodajcie tylko jeśli macie zbity i gęsty ser taki jak np. piątnica)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka brązowego cukru

Ser miksujemy 2 minuty, aż będzie rzadszy. Dodajemy cukier, masło orzechowe i śmietanę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Następne dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy do tortownicy dobrze wysmarowanej masłem, wstawiamy do piekarnika (temp. 160 stopni) i pieczemy ok. 1h i 15 minut. Sernik ma być prawie cały upieczony, tylko na środku może się trochę galaretkowaty. Po wystygnięciu wstawiamy na noc do lodówki. 

Na wierzch:

  • solone orzeszki ziemne (użyjcie tyle ile chcecie)
  • sos karmelowy/polewa karmelowa (mała ilość tylko do pokrycia orzeszków)
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1,5 tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna, ja użyłam pół gorzkiej i pół mlecznej)
 Czekoladę siekamy drobno, śmietankę podgrzewamy, do momentu gotowania i mieszamy ją z czekoladą. Odstawiamy na chwilę i mieszamy, aż powstanie gładki ganasz. Jeśli część czekolady się nie rozpuści to możemy ją jeszcze trochę podgrzać. Sernik wyjmujemy z tortownicy i przekładamy go na paterę lub duży talerz. Polewamy sernik polewą i delikatnie ją przybliżamy łyżką do brzegów sernika, aby lekko spłynęła po bokach. Wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Następnie orzeszki mieszamy z sosem (mają być tylko nim oblepione, więc nie dajcie za dużo) i wykładamy na sernik. Gotowe! 

Źródło - youtube kanał "Gemma Stafford"

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł moze zrobię na Seieta

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, wygląda na najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a kiedy dodajemy twaróg?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zapomniałam dopisać, po dodaniu masła orzechowego dodajemy twaróg i miksujemy chwile do połączenia sie składników :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)