Były whoopie pies, babeczki to czas na sernik dyniowy! Najbardziej z tych wszystkich wypieków czuć w nim dynię, więc jeśli lubicie jej smak to pokochacie ten sernik. Ma bardzo kremową konsystencję, jest to taki typowy amerykański sernik z serka philadelhpia. Możecie użyć twarogu mielonego, wtedy uzyskacie zwartą konsystencję. Polecam!
Składniki na spód:
- ok. 230g. ciastek imbirowych (możecie użyć herbatników, ciastek oreo lub innych)
- 100g. masła (w przypadku ciastek z nadzieniem np. oreo - 50g. masła)
Ciastka kruszymy w malakserze lub wałkiem w torebce strunowej. Masło roztapiamy i stopniowo mieszamy z pokruszonymi ciastkami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku (możliwe, że użyjemy mniej masła, to zależy od ciastek). Tortownicę o śr. 23cm smarujemy masłem, wysypujemy masę ciasteczkową i dokładnie np. dnem szklanki uklepujemy.
Składniki na masę serową:
Składniki na masę serową:
- 680g sera (ja użyłam philadelphia, ale możecie użyć 3-krotnie mielony twaróg, użycie twarogu sprawi, że sernik będzie zbity, a nie kremowy)
- 430g puree z dyni
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki Pumpkin Pie Spice
Ser ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku miksując po każdym dodaniu (to jedno żółtko też dodajemy). Następnie resztę składników miksujemy z masą serową. Wylewamy do tortownicy i pieczemy w 210 stopniach 15 minut, a następnie w 180 stopniach 1h (sernik musi być prawie całkowicie ścięty). Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Składniki na sos karmelowy (możemy go pominąć):
- 200g masła
- 225g śmietanki 30%
- 1 szklanka brązowego cukru
- 100g orzechów pekan (można też użyć włoskich)
Wszystkie składniki podgrzewamy, aż zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Odstawiamy do wystygnięcia (nie wstawiamy do lodówki!).
Dodatkowo (można pominąć):
- 100g. ubitej śmietany 36%
- ok. 26 orzechów pekan
Końcowe wykończenie:
Sernik układamy na paterze/dużym talerzu. Sos wylewamy na sernik i wstawiamy do lodówki, aż trochę stężeje. Do szprycy/rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę i robimy "kleksy/gwiazdki" z bitej śmietany i na każdą gwiazdkę układamy po orzechu.
Źródło - youtube kanał "Gemma Stafford"
Źródło - youtube kanał "Gemma Stafford"
WOW *.* Zakochałam się w nim!
OdpowiedzUsuńMmm, pyszny musiał być :) A wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo! :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuń