sobota, 8 listopada 2014

Puree z dyni



Przepis na domowe puree z dyni czyli podstawę wszystkich wypieków z dynią i domowej Pumpkin Spice Latte. Polecam zrobić raz dużą porcję i pomrozić w mniejszych w porcjach, dzięki temu o każdej porze roku będziecie mogli się cieszyć dyniowym sernikiem lub dyniowymi babeczkami. 

Uwaga! Ilość puree z dyni jaką uzyskamy zawsze się różni - zależy to bardzo od rodzaju dyni z jakiej korzystamy i ile wody uda nam się odcisnąć, dlatego na poniższe ilości trzeba patrzeć bardzo ze zmrużeniem oka, bo u każdego wyjdzie pewnie inna ilość :)

Składniki na 0,5kg:


  • 1,3 kg dyni 

Dynię wydrążamy z pestek i włókien. Kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjuszach, aż dynia będzie miękka (max. 1h). Łyżką wybieramy miąższ ze skóry, zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody (jeśli korzystamy z dyni takiej jak np hokkaido, która w ogóle nie puszcza "soków" i nie jest wodnista to nie ma potrzeby jej odciskania). Następnie wkładamy do blendera i miksujemy na gładkie puree. Przechowujemy kilka dni w lodówce (do 3-4), a później resztę możemy zamrozić i cieszyć się dyniowym ciastem cały rok. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)