środa, 14 stycznia 2015

Czekoladowo - orzechowe trufle z nutellą



Kolejne trufle dla fanów nutelli, tak samo jak poprzednie trufle, które robiłam są bardzo proste :) Nie wszystkim przypadną do gustu, bo są bardzo słodkie - tak samo jak nutella. Polecam spróbować!

Składniki: 

  • 180g nutelli lub waszego innego ulubionego czekoladowo - orzechowego kremu 
  • ok. 10-14 orzechów laskowych (ilość zależy od wielkości trufli jaką zrobicie)
  • ok. 200g. gorzkiej czekolady (polecam gorzką, aby trufle nie były za słodkie)

Potrzebujemy małego pojemnika. Pojemnik wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy formę nutellą i wyrównujemy. Przejeżdżamy nożem po powierzchni nutelli tworząc kratkę, aby ustalić sb jakie wielkosci bedą miały nasze trufle. W środek każdej trufli wsadzamy orzech laskowy i wsadzamy do zamrażalnika, aż będzie kompletnie twarde. 

Kiedy masa będzie juz prawie twarde to roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmujemy pojemnik z masą i pociągamy za papier do pieczenia aby wyjąć masę z pojemnika. Odczepiamy papier do pieczenia od masy nutellowej i w miejscu liń, które zrobilismy nożem tniemy masę dużym nożem, dzięki temu uzyskamy równe trufle z orzechami. 

Przygotowujemy blachę/tacę lub inne płaskie naczynie, które wykładamy papierem do pieczenia. Każdą truflę kładziemy na widelec i maczamy w czekoladzie, następnie wyławiamy ją z czekolady i stukamy o brzeg naczynia, aby nadmiar czekolady zciekł. Kładziemy truflę na blaszkę, na której zastygnie Wam czekolada. 

Gotowe! Trufle najlepiej przechowywać w lodówce. 

3 komentarze:

  1. Nieziemskie! Nutella w trufli to musi być coś przepysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) polecam spróbować

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)