środa, 21 stycznia 2015

Eklerki kawowe






Jakiś czas temu pokazywałam Wam jak zrobić klasyczne eklerki, a dzisiaj mam dla Was przepis na eklerki kawowe. Nie jest to bardzo prosty przepis, ale jestem pewna że postępując krok po kroku wg tego przepisu sobie z nim poradzicie.  Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście eklerek kawowych to koniecznie spróbujcie! 

Składniki na ciasto parzone (wg przepisu Macieja Listwana):


  • 150g mąki 
  • 100g masła (pokrojone w kostkę)
  • 125ml wody
  • 125ml mleka
  • porządna szczypta soli
  • 15g soli
  • 3-6 małych jajek 

Wykonanie:

W garnku podgrzewamy masło, wodę i mleko, aż wszystko się rozpuści. Dodajemy mąkę i ściągamy z ognia, szybko mieszamy chwilkę i znowu podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie nam zwarta kula ciasta odrywająca się od ścianek i dna garnka. Przekładamy masę do czystej miski i odstawiamy, aby przestygło. 

Do przestygniętej masy zaczynamy dodawać jajka, po dodaniu każdego jajka miksujemy, może się okazać że użyjemy 3 jajka, a może się okazać że nawet 6. Chcemy uzyskać masę wyglądającą jak na poniższym zdjęciu. 



Masę przekładamy do rękawa cukierniczego/szprycy z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub dużą okrągłą. Wyciskamy eklery (rozmiar dowolny, jaki Wam pasuje). Eklerki pieczemy ok. 20-30 minut (w zależności od wielkości). Dobrze upieczone eklerki po wystygnięciu nie powinny być surowe i bardzo wilgotne w środku (najlepiej przekroić jedną na pół i sprawdzić). 

Składniki na krem:


  • ok. 600g śmietany 36% (polecam piątnicy)
  • cukier puder (dodajcie wg gustu, tyle ile lubicie)
  • instant espresso powder (można spróbować zastąpić rozgniecioną w moździerzu kawą rozpuszczalną w granulkach) ilość też zależy od tego jak bardzo kawowe chcecie granulki
Bitą śmietanę ubić na prawie sztywno. Stopniowo dodawać kawę i cukier, aż do uzyskania idealnego dla Was smaku i ubić na sztywno.  

Zaczynamy nadziewanie eklerów - rękawem cukierniczym lub po prostu przekrajamy eklerki na pół i nadziewamy (nawet łyżką). 

Nadziewanie rękawem cukierniczym --> korzystamy z rękawa z niewielką okrągłą tylką (otwór ok. 5mm). Na dnie eklerki robimy dwa małe otwory nożem, wtykamy rękaw w jedną z dziurek i naciskamy rękaw tak długo, aż krem zacznie wychodzić drugą dziurką (lub jakimś innym otworem). Układamy na talerzu otworami do dołu. 

Składniki na polewę:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • ok. 1/4 szklanki kawy 
Cukier puder przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy kawę mieszając cały czas, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jeśli dodacie niechcący za dużo kawy to dodajcie więcej cukru pudru i lukier będzie gęstszy. 



6 komentarzy:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)