środa, 29 października 2014

Dyniowe babeczki

   
                       

Pyszne, aromatyczne babeczki idealne na jesień i halloween! Kolejny przepis z użyciem domowej przyprawy dyniowej (pumpkin pie spice), którą pokazywałam Wam jak zrobić w przedostatniej notce. Babeczki są wilgotne i baardzo dobre :-) Krem z twarożku idealnie do nich pasuje, bez nich nie byłyby takie wspaniałe. Smakowały nawet mojej siostrze, która potraw i wypieków z dynią nigdy nie jadała. Polecam wszystkim! 


Składniki na ok. 14 babeczek:


  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki dyniowej przyprawy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. 

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę dyniową)

W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, cukier, olej i puree trzepaczką. Wlać tą masę do suchych składników i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę na muffiny wypełnić masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach ok. 18-20 minut.

Składniki na krem:

  • 70g masła (miękkie)
  • 300g philadelphi (musi być temp. pokojowej najlepiej wyjąć 2-3h wcześniej z lodówki)
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru (może być trochę więcej lub mniej)

Masło i philadelphię miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy cukier i miksujemy na gładko. Dekorujemy babeczki kremem przy użyciu szprycy lub rękawa cukierniczego (użyłam tylki 1M). Opcjonalnie posypujemy posypką na wierzch. 






4 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)