Pyszne, aromatyczne babeczki idealne na jesień i halloween! Kolejny przepis z użyciem domowej przyprawy dyniowej (pumpkin pie spice), którą pokazywałam Wam jak zrobić w przedostatniej notce. Babeczki są wilgotne i baardzo dobre :-) Krem z twarożku idealnie do nich pasuje, bez nich nie byłyby takie wspaniałe. Smakowały nawet mojej siostrze, która potraw i wypieków z dynią nigdy nie jadała. Polecam wszystkim!
Składniki na ok. 14 babeczek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki dyniowej przyprawy
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę dyniową)
W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, cukier, olej i puree trzepaczką. Wlać tą masę do suchych składników i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę na muffiny wypełnić masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach ok. 18-20 minut.
Składniki na krem:
- 70g masła (miękkie)
- 300g philadelphi (musi być temp. pokojowej najlepiej wyjąć 2-3h wcześniej z lodówki)
- ok. 0,5 szklanki cukru pudru (może być trochę więcej lub mniej)
Masło i philadelphię miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy cukier i miksujemy na gładko. Dekorujemy babeczki kremem przy użyciu szprycy lub rękawa cukierniczego (użyłam tylki 1M). Opcjonalnie posypujemy posypką na wierzch.
Urocze :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają twoje babeczki ! :)
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo, mogę zapewnić, że były pyszne :)
OdpowiedzUsuń