poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Mini babki kokosowe




Pyszna babka ucierana o wyrazistym kokosowym smaku, dobra nie tylko  na wielkanoc :-) Prosta jak wszystkie ciasta ucierane, idealna dla każdego fana kokosowych wypieków. Super przepis z kwestiasmaku.com. Autorka upiekła dużą babkę, ale ja postanowiłam użyć formy na mini babki. Bardzo Wam polecam, koniecznie ją zróbcie na wielkanoc! :-)

Składniki na dużą babkę albo na ok. 15 mini babek:

  • 250g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego (można użyć krowiego, wtedy babka będzie mniej kokosowa) w temp. pokojowej
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na jasną prawie białą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Na wolnych obrotach dodajemy na zmianę suche składniki i mleko kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na mini babki lub do dużej formy na babkę (formy muszą być dokładnie wysmarowane masłem, chyba że używamy form silikonowych). Mini babki pieczemy ok. 15 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka, a dużą ok. 1h też do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia i po wystygnięciu wyjąć z formy. 

Składniki na lukier:


  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 1/3-1/4 szklanki mleka kokosowego lub krowiego
+ posypki lub wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:

Cukier przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać mleko kokosowe do utrzymania pożądanej konsystencji. Udekorować babkę lukrem i posypać posypkami/wiorkami. Babkę można częściowo pokryć lukrem lub całą dokładnie polukrować wtedy babka zachowa świeżość na dłużej. 








3 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)