środa, 9 października 2013

Tarta z brzoskwiniami i borówkami amekykańskimi



Idealna tarta dla zapracowanych :-) Szybka, prosta i bardzo smaczna. Do jej wykonania nie potrzebujecie żadnej formy na tartę. Ja w dzisiejszej tarcie użyłam nektarynek i borówek amerykańskich, które zalegały u mnie w lodówce, ale możecie użyć innych owoców :-) Bardzo Wam polecam! :-) 

Składniki na ciasto kruche:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 100g masła (z lodówki)
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Na blat/stolnicę wysypać mąkę. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do zamrażalki na minimum 3-4h. 

W tym czasie robimy nadzienie, składniki:

  • 3 duże nektarynki
  • ok. 3/4 szklanki borówek amerykańskich
  • 2 łyżki cukru
+ jajko

Wykonanie:

Nektarynki obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić na półksiężyce. Wymieszać je z umytumi borówkami w misce, dodać cukier i wymieszać. Wstawić do lodówki. 



Ciasto wyjąć z zamrażalnika i trochę ocieplić aby dało się rozwałkować. Polecam ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będziemy musieli dosypywać mąki i ciasto nie wyjdzie twarde. Wałkujemy na kształt przypominający koło o  śr. ok. 23 cm.  
Ciasto na papierze do pieczneia przenieść na blachę, zdjąć wierzchni arkusz papieru o pieczenia. Na ciasto poukładać  nektarynki w okręgach, kończąc w środku, zostawiając 3-4 cm od brzegu. Na nektarynki wyłożyć resztę borówek w miski. Brzegi ciasta zawinąć do środka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. 

Wstawićdo piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 30 minut, aż ciasto będzie wyraźnie zarumienione. Polecam podawać ciepłą z gałką lodów lub na zimno z bitą śmietaną. 


Źródło - Dulce Delight

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)