Jesienna tarta ze śliwkami z dodatkiem migdałów i skórki cytrynowej. Słodka tarta idealna na jesienne wieczory z kubkiem gorącej herbaty... Tarta jest prosta, a za to smak jest powalający :-) Ciasto kruche polecam długo chłodzić przed pieczeniem. Oczywiście można chłodzić niż podaję w przepisie, ale nie uzyskamy bardzo kruchego ciasta, może ono być trochę twardsze. Tartę bardzo polecam zrobić póki jest sezon na śliwki :-)
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150g masła prosto z lodówki
- 1 żółtko
- ok. 2-4 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3-4h.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Polecam ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będziemy musieli dosypywać mąki i ciasto nie wyjdzie twarde. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą/mąką. Wykładamy rozwałkowane ciasto, odcinamy nadmiar i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 1h.
Formę na tartę wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę/ groch lub kulki ceramiczne. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 minut, aż boki się zrumienią. Zdejmujemy fasolę wraz z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut, aż ciasto się całe delikatnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na nadzienie:
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Polecam ciasto wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy nie będziemy musieli dosypywać mąki i ciasto nie wyjdzie twarde. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą/mąką. Wykładamy rozwałkowane ciasto, odcinamy nadmiar i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 1h.
Formę na tartę wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę/ groch lub kulki ceramiczne. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-25 minut, aż boki się zrumienią. Zdejmujemy fasolę wraz z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut, aż ciasto się całe delikatnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na nadzienie:
- 150g. masła
- coś pomiędzy 1/2 a 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki
- skórka z 2 cytryn
- ok. 400g śliwek węgierek
Wykonanie:
Masło miksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po dodaniu. Dodać migdały, skórkę cytrynową i ekstrakt i wszystko zmiksować.
Śliwki umyć, wysyszyć i przeciać na pół. Połówki śliwek układać na cieście kruchym jedna obok drugiej, stroną przecięcia do dołu. Na śliwki wylać masę migdałową, rozsmarować i wyrównać. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 50 minut, aż się wyraźnie zrumieni do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Polecam podawać z cynamonową bitą śmietaną*.
*Cynamonowa bita śmietana (składniki na 3 kawałki):
- 2oog. śmietany 36%
- ok. 2 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i cynamon i wszystko zmiksować. Z śmietany robić "kleksy" na talerzu z kawałkiem tarty.
Smacznego!!
Źródło przepisu - http://www.taste.com.au/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)