środa, 24 lipca 2013

Sernik jagodowy






Dzisiaj przepis na naprawdę bardzo prosty sernik jagodowy. Jego przygotowanie potrwa chwilę, a smak jest cudowny :-)  Dodatek wanilii jest jak dla mnie obowiązkowy i bardzo korzystny, dzięki niemu sernik ma wspaniały aromat i smak. Jeśli nie mamy laski wanilii to możemy użyć ekstraktu (nie aromatu!). Bardzo polecam!! :-)





Składniki na spód:

  • ok. 225g. herbatników najlepiej "Digestive"
  • ok. 100g. masła

 Tortownicę o śr. 20-23cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu. Herbatniki pokruszyć na drobne okruszki, za pomocą malaksera lub włożyć je do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną drobne okruszki. Herbatniki połączyć z masłem i wymieszać na spójną masę. Jeśli masa będzie za sypka, należy dodać więcej masła. Masą wylepić dno tortownicy, dokładnie dociskając.

Składniki na masę serową:

  • 500g. sera trzykrotnie zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii lub ok. 1,5-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • 300g. umytych i wysuszonych na ręczniku papierowym jagód
Wszystkie składniki na masę serową oprócz wanilii zmiksować tylko do połączenia składników. Laskę wanili przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać wszystkie nasiona wanilii. Do masy serowej dodać nasiona wanilii/ekstrakt i krótko zmiksować. 
Masę wylać do tortownicy i posypać z wierzchu jagodami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 45-65 minut do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika uchylić i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 
Przed podaniem polecam udekorować sernik listkami mięty. 




2 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)