wtorek, 30 lipca 2013

Crumble



Crumble czyli nic innego jak owoce pod kruszonką :-) Ja dzisiaj użyłam jagód, ale świetnie także się sprawdzą truskawki, brzoskwinie, jabłka i wiele innych. Przygotowanie tego deseru nie zajmie dużo czasu. Jest to deser idealny dla niespodziewanych gości :-) Crumble jest najlepsze na ciepło z gałką ulubionych lodów :-) Polecam!!
P.S. Jutro wyjeżdżam na wakacje, więc nie będzie nowych przepisów przez około 2 tygodnie, ale jak wrócę to postaram się wszystko szybko nadrobić :-)

Składniki na ok. 5 małych kokilek:
  • dowolne owoce (ja użyłam 3 szklanki jagód)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżka drobnego cukru lub cukru pudru

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki masła

Wykonanie:

Owoce wymieszać z mąką i cukrem. 
Mąkę wymieszać z cukrem, następnie dodać masło i rozdrobnić je na mniejsze kawałki między palcami. Wszystko mieszamy aby każdy kawałeczek masła był obtoczony w mące i cukrze. Do kokilek nakładamy owoce do 3/4 wysokości, a na to wysypuję kruszonkę, aby przykrywała owoce. Crumble pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż kruszonka będzie zrumieniona. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Smacznego! :-)




1 komentarz:

  1. Robiłam niedawno z truskawkami, świetnie smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)