P.S. Jutro wyjeżdżam na wakacje, więc nie będzie nowych przepisów przez około 2 tygodnie, ale jak wrócę to postaram się wszystko szybko nadrobić :-)
Składniki na ok. 5 małych kokilek:
- dowolne owoce (ja użyłam 3 szklanki jagód)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- czubata łyżka drobnego cukru lub cukru pudru
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki masła
Wykonanie:
Owoce wymieszać z mąką i cukrem.
Mąkę wymieszać z cukrem, następnie dodać masło i rozdrobnić je na mniejsze kawałki między palcami. Wszystko mieszamy aby każdy kawałeczek masła był obtoczony w mące i cukrze. Do kokilek nakładamy owoce do 3/4 wysokości, a na to wysypuję kruszonkę, aby przykrywała owoce. Crumble pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż kruszonka będzie zrumieniona. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego! :-)
Robiłam niedawno z truskawkami, świetnie smakuje! :)
OdpowiedzUsuń