wtorek, 30 lipca 2013

Sernik z białą czekoladą



Mam dla Was przepis na sernik IDEALNY! :-) Pyszny, delikatny i po prostu C-U-D-O! Nie jest skomplikowany, a za to smak jest obłędny. Biała czekolada sprawia, że ten sernik nie smakuje jak każdy przeciętny sernik. Delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Bardzo Wam polecam!!! :-)



Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (ja użyłam sera z kubełka "Piątnica", warte, aby ser nie był rzadki, ale miał zwartą konsystencję)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 ml śmietanki kremówki (tylko, jeśli mamy gęsty ser, ja do "Piątnicy" użyłam) 
Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.  Ser miksujemy z cukrem na gładką masę. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać wszystkie nasionka. Dodajemy nasiona wanilii lub ekstrakt. Dodajemy po jednym jajku, miksując po jego dodaniu. Jeśli używaliśmy gęstego sera dodajemy śmietanę i wszystko miksujemy. Dodajemy czekoladę i krótko miksujemy. Tortownicę o śr. 21-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową - wystarczy dno i boki tortownicy owinąć folią. To sprawi, że mniej wody dostanie się do tortownicy. Masę serową wlewamy do tortownicy. Tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy wrzątek do połowy naczynia. Sernik pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Później zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Potem wbijamy patyczek do szaszłyków w sernik. Jeżeli patyczek nie będzie suchy pieczemy jeszcze 30 minut w 140 stopniach Celsjusza. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu zdejmujemy folie aluminiową i wkładamy sernik do lodówki na całą noc. Do sernika dostanie się woda podczas pieczenia, ale to nic :-) 



Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 100g. białej czekolady

+ 300g. owoców (maliny, truskawki, jagody, borówki)

Wykonanie:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie chłodna, ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy czekoladę i krótko miksujemy. Kremem smarujemy wierzch sernika i wykładamy owoce. 




Źródło - Pozytywnakuchnia.pl





4 komentarze:

  1. sernik i biała czekolada, rozkosz w ustach:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z jajkami?

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, zapomniałam o nich napisać, już poprawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)