czwartek, 1 października 2015

Chlebek bananowy (Banana Bread)



Pyszny chlebek, a właściwie ciasto bananowe, które będzie idealną propozycją m.in. na drugie śniadanie. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie oraz z dużą ilością orzechów i czekolady. Jest bardzo szybkie do wykonania, idealnie smakuje samo ale również z powidłami. Spróbujcie, bo wszystkim smakuje!


Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3-1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 posiekana tabliczka czekolady (polecam gorzką)
  • 100g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
.
Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem na puree, dodać jajka, wodę, olej i cukier i wszystko wymieszać trzepaczką. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól i chwile wymieszać tylko do połączenia składników (nie mieszać za długo, bo ciasto będzie twarde). Na koniec dodać orzechy, czekoladę, wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w 180 stopniach ok. 1h (do tzw. suchego patyczka).  

5 komentarzy:

  1. Kocham chlebek bananowy! Z masłem orzechowym wymiata <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny dobry przepis na zdrowe jedzenie z olejem rzepakowym, bardzo fajny, na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)