wtorek, 30 czerwca 2015

Dżem rabarbarowo-truskawkowy



Sezon na truskawki się już powoli kończy więc czas się zabrać za przetwory! Oprócz klasycznego dżemu truskawkowego obowiązkowo musiał być dżem rabarbarowo-truskawkowy. Idealny dla fanów kwaśnych dżemów, polecam spróbować! 

Składniki na ok. 15 małych słoików:

  • ok. 3kg rabarbaru obranego 
  • 3-4 szklanki cukru (wedle smaku)
  • ok. 1,5kg odszypułkowanych truskawek

Wykonanie:

Rabarbar, truskawki i cukier wkładamy do szerokiego garnka (najlepiej z grubym dnem). Gotujemy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Nie podaję Wam konkretnego czasu gotowania, musicie gotować tak długo, aż sok z dżemu odparuje i dżem będzie gęsty (u mnie to zajęło chyba ok. 4-5h). 

Słoiki oraz nakrętki wyparzamy i wycieramy do sucha. Przelewamy dżem, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry nogami, a następnie przykrywamy je ściereczką, aż do wystygnięcia. 



2 komentarze:

  1. Czy dżem ma być raczej dodatkiem do ciast czy standardowo na kanapki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nada się tu i tu :) Wszystko zależy od tego czy lubimy kwaśne dżemy, jeśli nie to raczej tylko jako dodatek do ciast.

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)