niedziela, 8 marca 2015

Babka pomarańczowa



Nie udało mi się zamieścić wiele przepisów na święta Bożego Narodzenia, ale nadrobię to z przepisami Wielkanocnymi :-) Dzisiaj mam dla Was pyszną babkę pomarańczową, która na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto ma pomarańczowo - maślany smak, jest bardzo wilgotne i bardzo proste do zrobienia. Polecam Wam gorąco!

Składniki:


  • 250g masła w temp. pokojowej
  • skórka otarta z 1-1,5 pomarańczy (w zależności jak pomarańczową babkę chcecie uzyskać)
  • 220g cukru
  • 170g mąki
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka miksując po każdym dodaniu. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia do masy i miksujemy krótko na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. 

Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy mąką, następnie przekładamy masę do formy i równamy z wierzchu. Pieczemy ok. 1h w 160 stopniach Celsjusza do tzw. suchego patyczka.  

Odstawiamy do wystudzenia a potem wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz lub paterę. Przygotowujemy lukier, 

Składniki:

  • sok z połowy pomarańczowy (bez miąższu i pestek)
  • ok. ponad 1 szklanka cukru pudru (w zależności od gęstości lukru jaką chcemy uzyskać)
  • 1 plaster pomarańczy 
  • skórka otarta z połowy pomarańczy 
Do cukru pudru dodajemy stopniowo sok z pomarańczy, aż do uzyskania oczekiwanej gęstości. Plasterek pomarańczy dzielimy na trójkąty, którymi udekorujemy babkę. 

Babkę polewamy lukrem, dekorujemy pomarańczą i posypujemy skórką z pomarańczy.  
Gotowe! 

2 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)