Składniki na biszkopt o śr. 20-24cm:
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cay czas miksując, aż uzyskamy sztywną lśniącą pianę. Dodawać jednym żółtku miksując na średnich obrotach. Mąki przesiać do oddzielnej miski i mieszamy je. Stopniowo dodajemy mąki do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką, aż mąka całkowicie połączy się z jajkami. Przelewamy masę do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.
Pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy biszkopt na blat z wys. ok. 50 cm. Wstawić do wyłączonego piekarnika i studzić z uchylonymi drzwiczkami.
Składniki na krem:
- ok. 700g. mascarpone (nic sie nie stanie jak damy trochę więcej lub mniej)
- ok. 400g. śmietany30/36%
- ok. 2-3 kopiaste łyżki cukru pudru (do smaku)
Składniki na poncz:
- ok. 0,5 szklanki przestudzonej mocnej kawy (dokładnie nie pamiętam ile użyłam)
- 2-3 łyżki amaretto lub Baileys (ja użyłam 2 łyżki Baileys)
Dekoracja na górę tortu:
- ok. 100g. posiekanych orzechów (ja użyłam migdałów)
- 2-3 łyżki kakao
+ dodatkowo: ok. 1/4-1/3 szklanki kakao
Złożenie całego tortu:
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze/talerzu, nasączyć go ponczem, rozsmarować 1/3 kremu i posypać kakaem. Postąpić tak z resztą składników. Polecam ostatnią 1/3 kremu w większości rozsmarować na bokach, bo wierzchu tortu nie będzie widać. Górę torty posypać orzechami i delikatnie docisnąć.
źródło-mojewypieki.com
Wygląda super apetycznie :)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam! :)
Usuń