piątek, 20 września 2013

Cytrynowy tort bezowy



Na początku chciałabym Was przeprosić za tą długą przerwę, niestety przez długi czas byłam chora i nie dałam rady piec i pisać nowych postów. Wracając do przepisu, mam dla Was probozycję na pyszny cytrynowy tort bezowy, idealny dla miłośników słodko-kwasnych smaków. Tort nie jest za słodki dzięki cytrynowemu kremu. Smak jest rewelacyjny!! Polecam Wam go wypróbować, bardzo Wam przypadnie do gustu :-)


Składniki na blaty bezowe: 

  • 10 białek 
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyzeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyzeczki jasnego winnego octu

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż piana będzie bardzo sztywno i lśniąca. Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć równo na narysowane koła na papierze do pieczenia o śr. 20-23 cm. Piec w 150 stopniach Celsjusza ok. 70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. 


Składniki na krem:

  • cała porcja domowego Lemon Curd (ok. 1,5 szklanki) lub kupionego
  • 300ml śmietanki 36%
  • 150g. serka mascarpone

WYkonanie:

Z całej porcji Lemon Curd odłożyć 3 łyżki na dekoracje tortu. 
Resztę Lemon Curdu wymieszać łyżką z mascarpone. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone z Lemon Curdem i delikatnie i krótko wymieszać. (uwaga, aby nie zważyć kremu). 

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat bezowy położyć na paterze lub na dużym talerzu. Rozprowadzić po nim cały krem. 
Odłożony Lemon Curd przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki zip/strunowej i zrobić małą dziurkę na końcu torebki/rękawa. Z połowy Lemon Curdu zrobić zygzaki na kremie. Przykryć drugim blatem bezowym i zrobić zygzaki z reszty Lemon Curdu. 

Źródło - mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)