piątek, 30 sierpnia 2013

Sernik z malinami



Sezon na maliny niedługo się skończy, więc staram się je wykorzystać w 100%. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z malinami. Użyłam świeżych malin i dżemu malinowego, ale możecie użyć innych owoców np. truskawek, jagód, borówek itp. Sernik jest puszysty i lekki dzięki użycia serków typu philadelphia. Robi się go bardzo szybko, a efekt jest rewelacyjny :-) 


Składniki na spód:

  • 1,5 opakowania herbatników typu Digestive
  • ok. 150g masła

Wykonanie:

Dno i boki tortownicy o śr. 20-23 cm wysmarować masłem. Herbatniki pokruszyć w malakserze lub wsadzić je do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną małe okruszki. Masło rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Herbatniki połączyć z masłem i wyłożyć dno i boki tortownicy. Wsadzić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 12 minut. 

Składniki na nadzienie:

  • 680g. serka philadelphia lub "Twój Smak" 
  • 180ml śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub "vanilla bean paste"
  • 1/4 szklanki mąki

Wykonanie:

Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem. Dodać jajka i żółtka jedno po drugim za każdym razem miksować po dodaniu. Dodać resztę składników i zmiksować. Masę wylać na lekko ostudzony spód i wyrównać. Wsadzić sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 1h. Po 1h wsadzić patyczek do szaszłyków w sernik i wyjąć. Na patyczku powinny być małe "okruszki" serowe, ale nie płynna masa. Jeśli patyczek będzie w płynnej masie, wstawić na kolejne 10 minut, a potem znowu sprawdzić patyczkiem. 

Sernik odstawić do ostygnięcia.

Składniki na wierzch sernika:

  • ok. 250g umytych malin
  • ok. pół słoika malinowego dżemu
  • 200g. śmietany 36% 
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Dżem rozsmarować na wystudzonym serniku zostawiając ok. 1,5cm odstęp od zewnętrznej krawędzi sernika. Maliny ułożyć na obszarze sernika pokrytego dżemem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy. Ja użyłam tylki firmy Wilton "1M". Śmietaną udekorować tort (ja wycisnełam "gwiazdki" ze śmietany). Przed podaniem schłodzić. 

Smacznego!!



Źródło przepisu - film z Youtube z kanału o nazwie "Enterteining with Beth"

4 komentarze:

  1. jaki piękny :) i ta masa taka idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo efektownie:) I pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak sernik z malinami w sezonie letnim musi zagościć przynajmniej raz :-) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wszystkie miłe komentarze!! :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)