czwartek, 29 sierpnia 2013

Kruche ciasto z delikatną pianką i malinami



Przepis na ciasto, które pokochacie od pierwszego kęsa :-) Pyszne kruche ciasto idealnie pasuje z delikatną pianką i malinami... Ciasto jest obłędne i każdemu smakuje! Musicie je upiec, jestem pewna, że Wam będzie smakować! Bardzo Wam Polecam!! :-) Źródło przepisu - mojewypieki.com



Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Wykonanie:

Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. CIasto dzielimy na dwie części - ok. 60% i 40%. Części zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 h. 


Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 30cmx20cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wysypać na dno formy, wyrównać, aby nie było dziur i lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. 

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (1 opakowanie - 40g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
+ 500g umytych malin
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Następnie stopniowo dodajemy proszek budyniowy cały czas miksując, a potem dodajemy stopniowo olej i wszystko miksujemy. Pianę wykładamy na wystudzony spód i gęsto układamy maliny dziurkami do góry. Na wierzch ciasta zetrzeć mniejszą część ciasta na tarce. Ciasto piec w 190 stopniach Celsjusza 30-40 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony. Odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Też wczoraj piekłam to samo ciasto! Potwierdzam - smakuje wyśmienicie! Jutro piekę kolejną partię, bo rodzina się domaga :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Z malinami, jagodami, truskawkami... z każdym owocem jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)