środa, 22 sierpnia 2012

American cheesecake



American cheesecake czyli przepyszny, delikatny, słodki, amerykański sernik. Sernik bardzo szybko znika z lodówki ponieważ jest genialny!!! Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo słodkie i sycące ale i tak po pierwszym kawałku chce się więcej. Najlepiej smakuje z owocami (ja użyłam malin które idealnie pasują, ale można użyć różnych owoców, np. jagód, borówek lub truskawek). Myślę że jest to jeden z najlepszych serników jakie kiedy kolwiek jadłam. Przepis znalazłam na youtubie w tym filmiku: http://www.videojug.com/film/how-to-make-american-cheesecake Bardzo polecam przepis!! Jest baaaardzoo smaczne!!!




Składniki na sernik:


  • 300g. maślnaych herbatników (polecam digestive)
  • 110g. rozpuszczonego masła
  • 600g. sera philadelphia lub "Twój Smak" 
  • 525g. sera do serników zmielonego 
  • 300g. cukru
  • aromat wanilinowy
  • 6 jaj
  • 400g gęstej śmietany (ja użyłam 18%)
Dekoracja:

  • maliny
  • cukier puder
  • listki mięty


Spód sernika:

Herbatniki rozdrobnić na małe okruszki i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Okrągłą formę o średnicy 26cm wyłożyć masą z herbatników i mocno uklepać. Formę wstawić do lodówki, w tym czasie robimy masę na sernik.

Masa na sernik:

Najpierw dokładnie zmieszać trzepaczką (nie mikserem!!) oba sery z cukrem i kilkoma kroplami aromatu. Następnie po kolei dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego jajka dokładnie wymieszać trzepaczką. Na koniec należy dodać śmietanę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dokładnie wymieszaną masę wlać do formy z ciasteczkowym spodem.

Formę z sernikiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza i piec ok. 1 godz. i 15min. Nie przejmujcie się że po wyjeciu z piekarnika, sernik będzie wydawał się płynny i będzie się "gibał". Następnie sernik należy ostudzić i po ostudzeniu sernik wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Sernik podawać obsypany cukrem pudrem z malinami i listkami mięty. 




To jest kawałek sernika, który jeszcze całkiem nie ztężniał, po nocy w lodówce troszkę inaczej wygląda


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)