American cheesecake czyli przepyszny, delikatny, słodki, amerykański sernik. Sernik bardzo szybko znika z lodówki ponieważ jest genialny!!! Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo słodkie i sycące ale i tak po pierwszym kawałku chce się więcej. Najlepiej smakuje z owocami (ja użyłam malin które idealnie pasują, ale można użyć różnych owoców, np. jagód, borówek lub truskawek). Myślę że jest to jeden z najlepszych serników jakie kiedy kolwiek jadłam. Przepis znalazłam na youtubie w tym filmiku: http://www.videojug.com/film/how-to-make-american-cheesecake Bardzo polecam przepis!! Jest baaaardzoo smaczne!!!
Składniki na sernik:
- 300g. maślnaych herbatników (polecam digestive)
- 110g. rozpuszczonego masła
- 600g. sera philadelphia lub "Twój Smak"
- 525g. sera do serników zmielonego
- 300g. cukru
- aromat wanilinowy
- 6 jaj
- 400g gęstej śmietany (ja użyłam 18%)
Dekoracja:
- maliny
- cukier puder
- listki mięty
Spód sernika:
Herbatniki rozdrobnić na małe okruszki i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Okrągłą formę o średnicy 26cm wyłożyć masą z herbatników i mocno uklepać. Formę wstawić do lodówki, w tym czasie robimy masę na sernik.
Masa na sernik:
Najpierw dokładnie zmieszać trzepaczką (nie mikserem!!) oba sery z cukrem i kilkoma kroplami aromatu. Następnie po kolei dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego jajka dokładnie wymieszać trzepaczką. Na koniec należy dodać śmietanę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dokładnie wymieszaną masę wlać do formy z ciasteczkowym spodem.
Formę z sernikiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza i piec ok. 1 godz. i 15min. Nie przejmujcie się że po wyjeciu z piekarnika, sernik będzie wydawał się płynny i będzie się "gibał". Następnie sernik należy ostudzić i po ostudzeniu sernik wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Sernik podawać obsypany cukrem pudrem z malinami i listkami mięty.
To jest kawałek sernika, który jeszcze całkiem nie ztężniał, po nocy w lodówce troszkę inaczej wygląda |
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)