wtorek, 5 lipca 2016

Letnie tartaletki z owocami





Dzisiaj przepis na idealne letnie tartaletki, które będą super pomysłem na wszelkie imprezy. Są bardzo łatwe do wykonania, więc każdy nawet początkujący cukiernik sobie z nimi poradzi ;) Swoje tartaletki wykonałam z malinami i borówkami, ale świetnie sprawdzą się truskawki, nektarynki, brzoskwinie, wiśnie lub jagody. Polecam spróbować, bo naprawdę są pyszne :)


Składniki na 8 tartaletek:

  • 125g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 250g mąki
  • 70g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią/nasiona z połowy laski wanilii/ekstrakt waniliowy
  • jajko 
  • szczypta soli
  • owoce (ja użyłam 2/3 opakowania malin i 100g borówek)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do obtoczenia owoców, które puszczają dużo soków (maliny, jagody, truskawki, nektarynki/brzkoskwinie)
  • kilka łyżek cukru do posypania brzegów tartaletek
Wykonanie:

Mąkę na stolnicy/blacie wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Dodać masło i siekać, aż masło będzie miało postać okruszków. Dodać pół jajka (jajko rozkłuć widelcem i na oko podzielić na pół, a drugą połowę odłożyć do posmarowania brzegów ciasta) i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum godzinę. 

Jeśli używamy jabłek, nektarynek lub brzoskwini to należy je pokroić na mniejsze części. Owoce, które puszczają dużo soku czyli maliny, jagody, truskawki, wiśnie, jagody, brzoskwinie/nektarynki obtaczamy w mące ziemniaczanej. 




Schłodzone ciasto dzielimy na 8 równych części i każdą część formujemy w kulę. Każdą kulkę wałkujemy na grubość ok. 4mm. 


Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy owoce na środek zostawiając ok. 1,5cm odstęp od brzegów.


Brzegi ciasta zawijamy do środka, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. 


Pieczemy 25 minut w 200 stopniach, aż ciasto będzie wyraźnie zarumienione. Blachę wyjmujemy z piekanika i zostawiamy tartaletki na niej, aż do wystygnięcia. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem lub podać z gałką lodów :)


4 komentarze:

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)