poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka czekoladowa



Do niedawna moją ulubioną babką była cytrynowa babka ucierana, ale kiedy upiekłam tą  wszystko się zmieniło. Jest po prostu WSPANIAŁA! Mocno czekoladowa, nie za słodka z lekką nutą pomarańczy... mmm... po prostu pycha! Jestem pewna, że zasmakuje Waszej rodzinie i Wam na wielkanoc :-)

Składniki:


  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mocnej kawy (ja zaparzyłam podwójne espresso)
  • 3/4 szklanki kakao
  • skórka otarta z 1/2-1 pomarańczy (ja otarłam z połowy i miałam lekką, ale wyczuwalną nutę pomarańczy)
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 i 1/5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:

W ronelku rozpuścić na małym ogniu masło, czekoladę, kakao i kawę. Podgrzewamy do rozpuszczenia się masła i czekolady i do powstania w miarę jednolitej masy. Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Mąkę i sodę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy stopniowo resztę składników cały czas miksując. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy masę do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ja polecam sprawdzić już stan babki po 45 minutach, aby nie przesuszyć babki. Odstawiamy do wystygnięcia i po całkowitym wystygnięciu delikatnie wyjmujemy babkę. 

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)'
  • pół szklanki płynnej śmietanki 30-36%
  • 1-2 łyżki miody (opcjonalnie)
+ różne dowolne dodatki do dekoracji: wiórki kokosowe, jajka czekoladowe, posypki 
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Kiedy śmietanka prawie zacznie wrzeć czyli jak przy ściankach garnka pojawią się malutkie bąbelki to zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy czekoladę i zostawiamy masę na 2 minuty. Następnie mieszamy, aż polewa będzie jednolitą i gładka. Dodajemy miód, jeśli go używamy i mieszamy. Polewa powinna być gładka i błyszcząca. Polewą polewamy babkę i dekorujemy wg uznania. 

Źródło - makelifeeasier.pl

6 komentarzy:

  1. Czy babka jest bardzo słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, babka z powyższego przepisu nie jest bardzo słodka, ale jeśli wolimy słodsze wypieki to możemy dodać więcej cukru :-)

      Usuń
  2. Babka była przepyszna....nie za słodka ale mocno czekoladowa...czuć było smak raczej gorzkiej czekolady....sama nie wiem dokładnie bo Ula "wciągnęła" prawie cały kawałek (mimo choroby) więc trudno jest sprecyzować smak bo nie zdążyłam zasmakować w pełni...wiem, że było smakowicie...

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)