niedziela, 2 marca 2014

Blondies z masłem orzechowym



Szybkie, proste ciasto i do tego pyszne? Tak, to jest możliwe :-) Dzisiaj mam dla Was jasną wersję brownie czyli blodnies. Dziś zrobiłam blodnies z masłem orzechowym, ale pokażę Wam kiedyś jeszcze klasyczne blondies, na pewno je pokochacie. Wilgotne, słodkie i bardzo orzechowe - właśnie takie jest to ciasto. Już więcej nie będę go zachwalać, na pewno zasmakuję fanom masła orzechowego i dosyć słodkich wypieków. Bardzo polecam! :-) 

Składniki na kwadratową blachę o ok. 20cm boku:


  • 125g. miękkiego masła
  • 100g. białego cukru
  • 100g. brązowego cukru
  • 160g. masła orzechowego (ja użyłam 200g)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanej białej czekolady

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać masło orzechowe i zmiksować. Dodać jedno jajko, zmiksować, dodać następnie jajko i znowu zmiksować do połączenia składników. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek, sodę i sól i dokładnie wymieszać składniki.  Następnie stopniowo dodawać suche składniki do masy cały czas miskując. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać krótko łyżką. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać całą masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 35 minut. Ciasto będzie wyglądać na jeszcze nie gotowe, ale takie ma być. Także po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak także ma być. Odstawić do kompletnego wystygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)