Bardzo prosty przepis na meegaaa czekoladowe i pyszne ciastka! :-) Ciastka są chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i pełne czekolady. Robi się je bardzo szybko, szczególnie z pomocą dzieci :-) Wszystkim bardzo smakują, zarówno młodszym i starszym. Wszyscy je uwielbiają, więc bardzo polecam!!!
Składniki:
- 225g. miękkiego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2/3 szklanki białego cukru
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 tabliczki czekolady (biała, gorzka i mleczna)
Wykonanie:
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mąkę, sodę, kakao i sól przesiać do dużej miski. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać 1 jajko, zmiksować, następnie dodać kolejne jajko i znowu zmiksować. Następnie należy wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać szpatułką lub łyżką. Z masy formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm przerwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra dół) 10-13 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Ciastka będą wyglądać na nieupieczone, ale tak ma być :-) Ciastka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blaszce na 10-12 minut by przestygły i lekko stwardniały, a później przekładamy je na kratkę/talerz do kompletnego wystygnięcia.
Ciastka polecam podawać ze szklanką zimnego mleka :-)
Bardzo proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńDla mnie trochę za słodkie, dlatego następnym razem użyję mniej cukru, ale goście byli zadowoleni i ciastka bardzo szybko zniknęły :)
bardzo się cieszę, że smakowały :)
OdpowiedzUsuń