Strony

sobota, 23 sierpnia 2014

Czekoladowe ciastka owsiane bez pieczenia



Genialny przepis na najlepsze ciastka owsiane jakie jadłam! Tak bardzo nam zasmakowały, że kolejnego dnia przygotowałam je jeszcze raz. Przygotowanie zajmuje max. 7 minut, później jedynie musimy czekać 30 minut, aż zastygną. Koniecznie je wypróbujcie! :-)

Składniki na 6 ciastek:


  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1,5 szklanki owsianych płatków górskich (można dodać 1 szklankę i pół szklanki dowolnych orzechów)
  • 1/4 szklanki mleka

W małym rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakaem. Następnie dodajemy mleko i podgrzewamy, aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki i mieszamy łyżką, aż wszystko się razem połączy. Tacę lub duży talerz, który mieści nam się w zamrażalniku wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki robimy 6 ciastek na talerzu. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Później przechowujemy ciastka w lodówce. 

Źródło - youtube kanał "Simplybakings" (przepis lekko zmodyfikowany)

3 komentarze:

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka można jeść bez wyrzutów sumienia :) Wyglądają przepięknie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)