Strony

wtorek, 10 grudnia 2013

Najlepszy sernik kajmakowy




Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kajmak, także jestem wielką fanką serników więc dla mnie ten sernik jest idealny! Ma cudowną konsystencję i wbrew pozorom nie jest bardzo słodki, dzięki dodatku słonych orzeszków do spodu. Będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :-) Jestem pewna, że Wam zasmakuje :-) Bardzo polecam!



Składniki na spód:

  • 100g. solonych ziemnych orzeszków
  • 160g. herbatników (polecam Digestive)
  • ok. 60g. masła
Wykonanie:

Jeśli mamy malakser/blender to wszystko zmiksować, aż orzeszki i herbatniki będą w malutkich kawałkach. 
Jeśli nie mamy to wystarczy posiekać orzeszki a herbatniki włożyć do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną okruszki. Masą wyłożyć dno tortownicy o śr. 20-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstatwić do piekarnika na 10 minut w 180 stopni Cejcjusza.

Składniki na masę serową:

  • 230g. kajmaku (można samemu go zrobić lub kupić gotowy, polecam firmy Gostyń)
  • 50g. masła
  • 100g. cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 600g. twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Piątnica)
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i z ekstraktem na puszystą masę. Stopniowo dodawać kajmak i jajka cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo resztę składników i zmiksować na gładką masę. Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-60 minut, trzeba sprawdzać patyczkiem czy masa nie jest płynna. Uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia. 


Dekorację:

  • 170-250g. kajmaku (zależy czy chcemy zrobić taką dekorację jak na moim serniku czy polać polewą)
  • 3 łyżki mleka (jeśli chcemy zrobić polewę)
Wykonanie:

Polewa: Kajmak podgrzać z mlekiem na małym ogniu cały czas mieszając, następnie polać sernik polewą i udekorować orzechami.

Dekoracja na na moim serniku: Kajmak włożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylko (ja użyłam tylki 1M) i wyciskać gwiazdki lub kropki z kajmaku.




Źródło - whiteplate.blogspot.com



4 komentarze:

  1. Kajmakowy to mój nr.2 w śród serników ! Na 1 oczywiście o smaku masła orzechowego :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy nie próbowałam z masłem orzechowym, ale na pewno zrobię bo kocham masło orzechowe :)

      Usuń

Zachęcam do komentowania i bardzo dziękuję za każdy komentarz :)