czwartek, 30 czerwca 2016

Lodowe brownie




Idealny przepis na gorące dni, które ostatnio nie dają nam spokoju czyli lodowe brownie. Ciasto składa się z warstwy brownie, lodów, a to wszystko polane jest polewą czekoladową i pokryte malinami (super sprawdzą się też borówki, jagody, truskawki). Moje maliny jak widać na zdjęciu były ułożone po tym jak polewa już zastygła, ale polecam je ułożyć na jeszcze płynną to wtedy nie będą spadać z ciasta :) W moim cieście warstwa brownie była trochę za gruba więc podaje Wam mniejsza ilość składników i wtedy warstwa będzie cieńsza. Polecam spróbować tę fajną alternatywę zwykłego brownie. 

Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:


  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki orzechów (opcjonalnie, ja nie użyłam)

Wykonanie:


Masło rozpuścić z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą w ronelku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby czekolada się nie przypaliła. Odstawić do ostygnięcia. 

Kiedy masa czekoladowa ostygnie jajka zmiksować z cukrem, aż się trochę ubiją. Dodać masę czekoladową cały czas miksując. Przesiać mąkę i sól do masy i zmiksować tylko do połączenia składników. Jeśli używamy orzechów to w tym momencie je dodać i wymieszać ręcznie. 

Piekarnik włączyć i ustawić temp. 180 stopni Celsjusza. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić i piec ok. 15-20 minut, uważać by nie wysuszyć brownie! Polecam po 15 włożyć patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie cały oblepiony płynnym ciastem - ciasto nie jest gotowe. Patyczek powinien być oblepiony okruszkami ciasta, nie może być całkowicie suchy!
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na reszte ciasta:

  • 1l lodów - polecam orzechowe, waniliowe
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150ml śmietanki 30%
  • opakowanie malin lub inne owoce takie jak jagody, borówki, truskawki
Lody wyjąć z zamrażalnika i odstawić by trochę zmiękły, a następnie wykładamy je na wystudzone brownie i równo rozsmarowujemy. Wstawiamy do zamrażalnika. 

Kiedy lody się porządnie zmrożą zaczynamy robić polewę. Śmietanke podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Zostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy energicznie, aż uzyskamy gładką polewę. Polewę odstawiamy do wystygnięcia. 

Kiedy polewa wystygnie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i polewamy nią całą powierzchnię, a na wierzch układamy maliny. 

Ciasto przetrzymujemy cały czas w zamrażalniku, a kroimy je ostrym nożem. 



 

sobota, 11 czerwca 2016

Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym


Po roku pełnym nauki mogę z dumą powiedzieć, że (prawie) skończyłam już gimnazjum z wynikami lepszymi niż się spodziewałam. Oceny już wystawione, a co za tym idzie możecie się spodziewać więcej przepisów :) Mam wiele planów na najbliższe posty i chciałabym także dokonać kilku zmian na blogu w czasie wakacji :) 

Przechodząc do przepisu dzisiaj coś dla miłośników Reese's czyli słynnych amerykańskich czekoladek z masłem orzechowym. Czekoladowe babeczki z nadzieniem z masła orzechowego i z orzechowym kremem - są naprawdę cudowne! :) Bardzo polecam spróbować jeśli kochacie masło orzechowe. 

Składniki na ok. 10 babeczek:


  • 1/3 szklanka kakao
  • 1/3 szklanka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany 18%

Uwaga!: jajka, masło i śmietana muszą być w temperaturze pokojowej. Polecam je wyjąć z lodówki 2h przed wykonywaniem babeczek.

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Kakao wymieszać z wodą, aby powstała bezgrudkowa masa. W misce wymieszać mąke, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło rozpuścić w rondelku z cukrem. Odstawić do ostygnięcia, aż masa będzie miała prawie temperaturę pokojową. Przełożyć masę maślaną do dużej miski i miksować ok. 2 minuty. Nastepnie dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu. Później dodać masę kakaową. W dwóch partiach dodać suche składniki i śmietanę, za każdym razem miksując po dodaniu. Po dodaniu mąki nie miksujemy już długo masy, tylko do dokladnego wymieszania się składników. Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przelewać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. 

Składniki na nadzienie:

  • 60g masła orzechowego
  • 50g cukru pudru
  • łyżka miękkiego masła
Wykonanie:

Wszystko mieszamy do uzyskania gęstego gładkiego kremu. 

W ostudzonych babeczkach wydrążamy małym nożem otwór do połowy wysokości by umieścić tam nasze nadzienie. Nadzieniem wypełniamy cały otwór i wyrównujemy z góry. 

Składniki na krem:

  • 70g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru 
  • 40g masła orzechowego
  • 1-3 łyżki mleka
+ pół tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady

Wykonanie:

Masło i masło orzechowe miksujemy razem, następnie dodajemy cukier i wszystko miksujemy około 5 minut, aż uzyskamy gładki krem. Jeśli masa będzie za gęsta to dodajemy trochę mleka (chcemy uzyskać trochę rzadszy krem niż zazwyczaj ponieważ będziemy go rozsmarowywać na babeczkach, a nie wyciskać z rękawa). 

Krem rozsmarowujemy po babeczkach i brzegi obtaczamy w posiekanej czekoladzie. 

Babeczki przechowujemy w lodówce, ale polecam wyjąć je 30 minut przed podaniem.