wtorek, 30 czerwca 2015

Dżem rabarbarowo-truskawkowy



Sezon na truskawki się już powoli kończy więc czas się zabrać za przetwory! Oprócz klasycznego dżemu truskawkowego obowiązkowo musiał być dżem rabarbarowo-truskawkowy. Idealny dla fanów kwaśnych dżemów, polecam spróbować! 

Składniki na ok. 15 małych słoików:

  • ok. 3kg rabarbaru obranego 
  • 3-4 szklanki cukru (wedle smaku)
  • ok. 1,5kg odszypułkowanych truskawek

Wykonanie:

Rabarbar, truskawki i cukier wkładamy do szerokiego garnka (najlepiej z grubym dnem). Gotujemy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Nie podaję Wam konkretnego czasu gotowania, musicie gotować tak długo, aż sok z dżemu odparuje i dżem będzie gęsty (u mnie to zajęło chyba ok. 4-5h). 

Słoiki oraz nakrętki wyparzamy i wycieramy do sucha. Przelewamy dżem, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry nogami, a następnie przykrywamy je ściereczką, aż do wystygnięcia. 



poniedziałek, 29 czerwca 2015

Scones



Po długiej przerwie powracam do blogowania (mam nadzieję, że już na stałe). Dzisiaj mam dla Was pyszne bułeczki idealne na śniadanie lub podwieczorek - scones. Najlepsze tego samego dnia, więc polecam robić małe ilości (warto podzielić przepis na 2). Polecam spróbować! 


Składniki:


  • 3,5 szklanki mąki
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 60ml śmietanki 30%
  • 200ml mleka (nie polecam chudego)

Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy masło i rozcieramy na małe kawałeczki. Jajko mieszamy ze śmietanką i mlekiem, aby wszystko się razem połączyło. W misce z suchymi składnikami robimy dołek i wlewamy tam mokre składniki. Następnie ręką lub widelcem mieszamy wszystko tylko do połączenia się składników(nie wolno mieszać za długo). Jeśli masa będzie za luźna do pracy to dodajemy trochę mąki. Masę delikatnie wałkujemy na grubość ok. 1,5-2cm. Wycinamy szklanką krążki, aż do wykorzystania całego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Podawać z masłem, dżemem i bitą śmietaną lub z bitą śmietaną i truskawkami. 

Źródło - Gemma Stafford