czwartek, 30 października 2014

Dyniowe whoopie pies

        

Whoopie pies czyli dwa małe ciastka, chociaż bardziej płaskie babeczki przekładane kremem. Dzisiaj mam dla Was wersję dyniową, chociaż na pewno pokaże Wam jeszcze wersję czekoladową i nie tylko. Bardzo mi i moim znajomym zasmakowały, więc jestem pewna, że Wam też. Smakuje nawet osobom, które nie lubią potraw z dynią. Koniecznie spróbujcie!!! :-)

Składniki na ciastka:


  • 1 kostka masła (200g)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka przyprawy dyniowej 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem do połączenia składników. Dodajemy puree i jajko, a następnie miksujemy. Resztę składników (suche składniki) mieszamy w oddzielnej misce łyżką do połączenia. Suche składniki dodajemy do masy maślano - dyniowej i miksujemy tylko do połączenia składników. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką formujemy ciastka i trochę je spłaszczamy łyżką (ciastka tylko troszkę się rozjadą). Pieczemy ok. 10-12 minut, ciastka będą miękkie trochę przypominające babeczki. 

Składniki na krem:

  • 300g philadelphia
  • 70g masła
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru (do smaku)
Masło i philadelphia muszą być wyjęte ok. 2h wcześniej, aby osiągnęły temp. pokojową. 

Masło i philadelphię miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier i miksujemy, aż wszystko się połączy. 

Nakładamy krem na połowę ciastek (ja to zrobiłam za pomocą rękawa cukierniczego), a następnie przykrywamy resztą ciastek. 

środa, 29 października 2014

Dyniowe babeczki

   
                       

Pyszne, aromatyczne babeczki idealne na jesień i halloween! Kolejny przepis z użyciem domowej przyprawy dyniowej (pumpkin pie spice), którą pokazywałam Wam jak zrobić w przedostatniej notce. Babeczki są wilgotne i baardzo dobre :-) Krem z twarożku idealnie do nich pasuje, bez nich nie byłyby takie wspaniałe. Smakowały nawet mojej siostrze, która potraw i wypieków z dynią nigdy nie jadała. Polecam wszystkim! 


Składniki na ok. 14 babeczek:


  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki dyniowej przyprawy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i oprószyć mąką. 

W dużej misce połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę dyniową)

W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, cukier, olej i puree trzepaczką. Wlać tą masę do suchych składników i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę na muffiny wypełnić masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach ok. 18-20 minut.

Składniki na krem:

  • 70g masła (miękkie)
  • 300g philadelphi (musi być temp. pokojowej najlepiej wyjąć 2-3h wcześniej z lodówki)
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru (może być trochę więcej lub mniej)

Masło i philadelphię miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy cukier i miksujemy na gładko. Dekorujemy babeczki kremem przy użyciu szprycy lub rękawa cukierniczego (użyłam tylki 1M). Opcjonalnie posypujemy posypką na wierzch. 






poniedziałek, 27 października 2014

Krwawe ciasteczka halloween'owe



Pyszne kruche ciastka idealne na Halloween :-) Są bardzo efektowne i szokują wszystkich, którzy je widzą, przypominają krwawe ludziki. Ciastka są na bazie mojego ulubionego przepisu na kruche ciastko, do tego prosty lukier na bazie wody i cukru pudru z dodatkiem czerwonego barwnika. Wszystko bardzo proste i straszne! 

Składniki:


  • porcja ciastka kruchego z tego przepisu
  • 1/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki
  • 0,5-1 łyżka wody lub mleka
  • czerwony barwnik (jeśli używamy w płynie to dodajemy mniej wody)
  • czarny barwnik (jeśli używamy w płynie to dodajemy mniej wody)

Ciasto kruche wałkujemy cienko, jeśli będzie nam się przyklejać do blatu to polecam oprószyć blat i wałek mąką. Następnie wycinamy ciastka foremką w kształcie piernikowego ludzika. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie głową foremki odcinamy kończyny ludzika lub je trochę nacinamy. Odcięte kończyny także pieczemy, tylko musimy je odsunąć od reszty ciała ludzika, aby się nie złączyły podczas pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach ok. 13 minut do lekkiego zarumienienia. 
                    
                                                                    

Po upieczeniu i wystygnięciu ciastek przygotowujemy lukier.

1/4 szklanki cukru ucieramy łyżką z wodą (dodajemy stopniowo) do uzyskania gęstego lecz jednak trochę płynnego lukru. Lukier ma powoli ściekać z ciastek. Dodajemy czerwony barwnik do uzyskania mocno czerwonego koloru podobnego do koloru krwi.

2 łyżki cukru pudru mieszamy z kilkoma kroplami wody i czarnym barwnikiem, aby powstał bardzo gęsty lukier. 

W miejscu nacięć lub w miejscu odcięcia kończyn nakładamy czerwony lukier. W miejscu oczu robimy dwa krzyżyki (można to robić za pomocą wykałaczki lub małym woreczkiem lub workiem cukierniczym). Odkładamy ciastka do zastygnięcia lukru. 






sobota, 25 października 2014

Przyprawa dyniowa (Pumpkin Pie spice)



Bardzo popularna przyprawa dodawana do wielu dyniowych wypieków i potraw. Polecam zrobić cały słoiczek tej przyprawy ponieważ będziemy jej używać w wielu wypiekach dyniowych, jutro zobaczycie przepis na mini serniki na zimno z użyciem tej przyprawy. Dyniowa przyprawa jest podobna do korzennej przyprawy lecz trochę mniej intensywna. Polecam!


Składniki:



  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 8,5 łyżeczek mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków (ja swoje drobno rozgniotłam w moździerzu, ale można je zblendować w malakserze)

Wszystkie składniki wsypać do małego słoika/pojemnika, zamknąć i potrząsnąć, aby wszystko się połączyło. Dodawać do wypieków i kawy :) 

środa, 22 października 2014

Mini serniki dyniowe na zimno + dekoracja halloweenowa




Wreszcie powracam na bloga, nawet nie wiecie jak mi brakowało pieczenia i blogowania przez te niecałe 2 miesiące. Bardzo przepraszam, że tak długo nie dodawałam przepisów, ale miałam masę rzeczy na głowie - szkoła, przygotowania do olimpiady, współpraca z Tesco i do tego miesięczny remont kuchni. Na szczęście sytuacja już opanowana i możecie się spodziewać mam nadzieję, że chociaż jednego przepisu w tygodniu.

Dzisiaj super prosty przepis na mini serniki dyniowe na zimno. Ja swoje udekorowałam sprecjalnie na zbliżające się halloween, ale spokojnie możecie je podać na każdą inną okazję. Jeśli macie już przygotowane wcześniej puree z dyni, przygotowanie zajmuje Wam dosłownie max. 10 minut. Bardzo polecam na halloween i nie tylko! :)


Składniki na 1 serniczek (ja swój podałam w 250ml słoiczku, ale możecie podać w pucharku, szklance lub w innych dowolnym naczyniu):
  • niecałe 1,5 opakowania serka philadelphia (1 opakowanie - 125g)
  • 4-6 łyżek puree z dyni (do smaku)
  • ok. 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 ciastka oreo
  • 2 ciastka oreo bez nadzienia (należy rozkleić oreo na pół i zeskrobać nożem nadzienie)
  • 0,5-1 łyżeczka przyprawy dyniowej (pumpkin pie spice)
Oreo (te całe z nadzieniem) kruszymy w torebce strunowej wałkiem lub w malakserze. Przekładamy do miseczki. Następnie kruszymy oreo (te bez nadzienia) i też odstawiamy do osobnej miseczki. Philadelphię mieszamy łyżką z puree, cukrem pudrem i przyprawą dyniową do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do worka cukierniczego lub do torebki strunowej i wycinamy duży otwór. 

Na dno słoiczka, pucharka lub szklanki nakładamy połowę pokruszonych oreo z nadzieniem. Nakładamy połowę masy serowej, resztę pokruszonych oreo z nadzienie i resztę masy serowej. Wierzch posypujemy pokruszonymi oreo (tymi bez nadzienia). 

Dekoracja:

  • 1 ciastko oreo
  • 2 kostki białej czekolady
  • opcjonalnie - halloweenowe posypki, fioletowy lub pomarańczowy cukier

Z ciasteczka oreo odcinamy dwa równoległe boki. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego lub do rękawa cukierniczego. Wycinamy malutką dziurkę. Na ciasteczku piszemy "RIP", aby przypominało nagrobek. Jeśli nie mamy woreczka możemy wykonać napis wykałaczką. Ciastko wtykamy do sernika, posypujemy posypką i wsadzamy do lodówki do czasu podania. Sernik najlepiej smakuje mocno schłodzony. 





Halloweenowe mumie na patyku



Szybki pomysł na halloweenową przekąskę - oreo na patyku przypominające mumie. Bardzo efektowne, a przy tym ekspresowe i super proste. Wszystkim zasmakują, bo kto nie lubi oreo? Idealne na halloweenową imprezę :-) Polecam! :-)

Składniki:


  • 4 ciastka oreo (1 mała paczka)
  • ok. 100g białej czekolady
  • 4 patyki do cake pops'ów lub patyczki do szaszłyków
  • jadalne oczy lub inne okrągłe drażetki/cukierki, można też narysować oczy roztopioną gorzką czekoladą 

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciastka przedzielić nożem na pół, tak aby na jednej części było nadzienie, a żeby drugie było czyste bez nadzienia. Na połówkę z nadzieniem nakładamy troszkę czekolady, wciskamy patyczek w nadzienie i w czekoladę do połowy wysokości ciasteczka. Na wierzch patyczka nakładamy ok. 0,5 łyżeczkiczekolady i przykrywamy czystym ciasteczkiem bez nadzienia. Wsadzamy do lodówki na min. 0,5h lub do zamrażalnika na 10 minut. 




Wyjmujemy i maczamy je w reszcie roztopionej czekolady. Delikatnie potrząsamy, aby zciekł nadmiar czekolady i wtykamy w stojak na cake popsy lub wsadzamy do szklanki wypełnionej cukrem lub solą, aby mogły wyschnąć w pozycji stojącej. Wsadzamy do lodówki na minimum 20 minut, aby czekolada mocno zastygła. 

Jeśli reszta czekolady nam zastygła to znowu ją roztapiamy. Wyjmujemy oreo z lodówki i kładziemy na talerzu/blacie. Przyklejamy oczy używając małej ilości czekolady, następnie robimy "esy floresy" z czekolady używając łyżeczki lub worka cukierniczego. Najlepiej to robić z dużej odległości. Jeśli zasłonimy oczy czekoladą to wycieramy ręcznikiem papierowym. Wtykamy znowu oreo do naszego stojaka na cake popsy i chłodzimy, aż do zastygnięcia. 

Gotowe! :-)