wtorek, 29 kwietnia 2014

Ucierane ciasto z truskawkami



Są takie najprostsze ciasta, które powtarzam wiele razy np. to --> brownie, od kiedy spróbowałam tego ciasta wiem, że zagości u nas na długo. Ciasto będzie pyszne też z innymi owocami np. z rabarbarem lub z śliwkami. Jest to najprostsze ciasto, które jeśli będziemy się trzymać kilku wskazówek na pewno wyjdzie :-) Bardzo Wam je polecam, bo naprawdę jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. 

Składniki na tortownicę o śr. 26cm:


  • 300g. miękkiego masła
  • 300g. drobnego cukru
  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 300g. mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i razowej)
  • 90g. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 900g. truskawek
Truskawki umyć, wysuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasny prawie białą puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać ocet i ekstrakt i znowu na chwilę miksować. Mąki przesiać do oddzielnej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane składniki i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Na to wyłożyć truskawki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 1h do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudru. 

Źródło - whiteplate.blogspot.com

wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowo - czekoladowy z orzeszkami




Genialny mazurek o wspaniałym połączeniu słodko-słonym, mój drugi ulubiony mazurek zaraz po mazurku czekoladowym. Smakuje trochę jak połączenie dwóch batonów - twixa i snickersa. Jako nadzienie użyłam kajmaku, masy czekoladowej której użyłam przy mazurku czekoladowym i orzeszków ziemnych. Radzę nie robić bardzo słodkiej masy czekoladowej, aby ciasto nie było za słodkie. Bardzo Wam polecam! 

Składniki na kruchy spód:

  • 200g masła
  • 300g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2h. Bardziej polecam schłodzić ciasto przez całą noc. 

Jeśli będziemy chłodzić ciasto całą noc to polecam wyjąć ciasto godzinę przed upieczeniem spodu. Prostokątną formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Odstawić do wystygnięcia/

Składniki na nadzienie:

  • 1 puszka kajmaku
  • 100g. gorzkiej czekolady
  • 80g. cukru
  • 200ml śmietany 30-36%
  • 50g. masła
  • puszka orzeszków ziemnych solonych
Czekoladę, cukier i śmietankę podgrzewać w rondelku na małym ogniu cały czas mieszając, Podgrzewamy ok. 20 minut, aż masa zgęstnieje. Masę polecam spróbować i sprawdzić czy nie trzeba dosłodzić. Pamiętajcie, że będzie jeszcze masa kajmakowa w nadzieniu więc nie róbcie bardzo słodkiej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Na spodzie rozsmarowujemy kajmak i na to wysypujemy orzeszki ziemne. Na to wylewamy przestudzoną masę czekoladową. Odstawiamy mazurka najlepiej na całą noc. 

Opcjonalna dekoracja: 4 kostki białej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka robiąc takie "zygzaki'. Odstawiamy do zastygnięcia. 



poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babka czekoladowa



Do niedawna moją ulubioną babką była cytrynowa babka ucierana, ale kiedy upiekłam tą  wszystko się zmieniło. Jest po prostu WSPANIAŁA! Mocno czekoladowa, nie za słodka z lekką nutą pomarańczy... mmm... po prostu pycha! Jestem pewna, że zasmakuje Waszej rodzinie i Wam na wielkanoc :-)

Składniki:


  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 225g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mocnej kawy (ja zaparzyłam podwójne espresso)
  • 3/4 szklanki kakao
  • skórka otarta z 1/2-1 pomarańczy (ja otarłam z połowy i miałam lekką, ale wyczuwalną nutę pomarańczy)
  • 2 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 i 1/5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:

W ronelku rozpuścić na małym ogniu masło, czekoladę, kakao i kawę. Podgrzewamy do rozpuszczenia się masła i czekolady i do powstania w miarę jednolitej masy. Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Mąkę i sodę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy stopniowo resztę składników cały czas miksując. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy masę do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ja polecam sprawdzić już stan babki po 45 minutach, aby nie przesuszyć babki. Odstawiamy do wystygnięcia i po całkowitym wystygnięciu delikatnie wyjmujemy babkę. 

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)'
  • pół szklanki płynnej śmietanki 30-36%
  • 1-2 łyżki miody (opcjonalnie)
+ różne dowolne dodatki do dekoracji: wiórki kokosowe, jajka czekoladowe, posypki 
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Kiedy śmietanka prawie zacznie wrzeć czyli jak przy ściankach garnka pojawią się malutkie bąbelki to zdejmujemy garnek z ognia. Wsypujemy czekoladę i zostawiamy masę na 2 minuty. Następnie mieszamy, aż polewa będzie jednolitą i gładka. Dodajemy miód, jeśli go używamy i mieszamy. Polewa powinna być gładka i błyszcząca. Polewą polewamy babkę i dekorujemy wg uznania. 

Źródło - makelifeeasier.pl

Mini babki kokosowe




Pyszna babka ucierana o wyrazistym kokosowym smaku, dobra nie tylko  na wielkanoc :-) Prosta jak wszystkie ciasta ucierane, idealna dla każdego fana kokosowych wypieków. Super przepis z kwestiasmaku.com. Autorka upiekła dużą babkę, ale ja postanowiłam użyć formy na mini babki. Bardzo Wam polecam, koniecznie ją zróbcie na wielkanoc! :-)

Składniki na dużą babkę albo na ok. 15 mini babek:

  • 250g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego (można użyć krowiego, wtedy babka będzie mniej kokosowa) w temp. pokojowej
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na jasną prawie białą masę. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym jajku. Mąkę mieszamy z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Na wolnych obrotach dodajemy na zmianę suche składniki i mleko kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na mini babki lub do dużej formy na babkę (formy muszą być dokładnie wysmarowane masłem, chyba że używamy form silikonowych). Mini babki pieczemy ok. 15 minut w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka, a dużą ok. 1h też do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia i po wystygnięciu wyjąć z formy. 

Składniki na lukier:


  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 1/3-1/4 szklanki mleka kokosowego lub krowiego
+ posypki lub wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:

Cukier przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać mleko kokosowe do utrzymania pożądanej konsystencji. Udekorować babkę lukrem i posypać posypkami/wiorkami. Babkę można częściowo pokryć lukrem lub całą dokładnie polukrować wtedy babka zachowa świeżość na dłużej. 








piątek, 11 kwietnia 2014

Mazurek czekoladowy



Mazurek czekoladowy zawsze jest na naszym stole na Wielkanoc, jest to klasyk zawsze przygotowywany przez moją babcię. W tym roku postanowiłam się podzielić z Wami tym przepisem na najlepszy mazurek! Naprawdę mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mazurek! Kruchy lekko waniliowy spód i cały sukces tego mazurka - pyszny czekoladowy krem :-) Mazurek jest prosty i na pewno każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Gorąco Wam polecam! :-) 

Składniki na kruchy spód:

  • 200g masła
  • 300g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2h. Bardziej polecam schłodzić ciasto przez całą noc. 

Jeśli będziemy chłodzić ciasto całą noc to polecam wyjąć ciasto godzinę przed upieczeniem spodu. Prostokątną formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Odstawić do wystygnięcia/

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • ok. 200g cukru (polecam zacząć od 200g i jeśli będzie za mało słodkie to dodać więcej)
  • 100g masła
  • 400ml śmietany 30-36% (śmietana musi być płynna)
  • ok. 100g. migdałów bez skórki (opcjonalnie)
  • opcjonalnie - kandyzowana skórka z pomarańczy
Gorzką czekoladę drobno posiekać. W rondelku podgrzewać masło, śmietankę, cukier i czekoladę  na małym ogniu. Wszystko powinno się rozpuścić i stworzyć jednolitą masę. Podgrzewamy masę na małym ogniu ok. 30 minut cały czas mieszając. Masa powinna trochę zgęstnieć, powinna mieć konsystencję trochę podobną do rzadkiego budyniu. Konsystencja nie jest bardzo rzadsza więc się tym nie przejmujcie, nawet jak trochę za mało ją podgrzejecie to po prostu nadzienie będzie mniej zwarte. Jeśli używamy migdałów to siekamy je drobno i dodajemy do masy. Nadzienie wylewamy na spód i zostawiamy najlepiej na całą noc do stężenia. 

Możemy udekorować bakaliami lub zygzakami z rozpuszczonej białej czekolady.