poniedziałek, 24 lutego 2014

Tort tiramisu



Ostatnio przeglądając komentarze na blogu, zauważyłam jakiś stary anonimowy komentarz z prośbą o tort tiramisu. Zrobiło mi się głupio, że dopiero teraz robię ten tort bo komentarz był bodajże z wakacji, ale mam nadzieję, że komuś się przyda ten przepis :-) Szkoda, że go zrobiłam dopiero teraz, bo wyszedł cudowny! Pyszny tak samo jak tiramisu... Mocno nasączony kawą i alkoholem... Mmmm po prostu idealny! Polecam wszystkim!

Składniki na biszkopt o śr. 20-24cm:

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cay czas miksując, aż uzyskamy sztywną lśniącą pianę. Dodawać jednym żółtku miksując na średnich obrotach. Mąki przesiać do oddzielnej miski i mieszamy je. Stopniowo dodajemy mąki do masy jajecznej mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką, aż mąka całkowicie połączy się z jajkami. Przelewamy masę do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.

Pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy biszkopt na blat z wys. ok. 50 cm. Wstawić do wyłączonego piekarnika i studzić z uchylonymi drzwiczkami.

Składniki na krem:

  • ok. 700g. mascarpone (nic sie nie stanie jak damy trochę więcej lub mniej)
  • ok. 400g. śmietany30/36%
  • ok. 2-3 kopiaste łyżki cukru pudru (do smaku)
Śmietanę ubić na prawie sztywno. Dodać mascarpone i miksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Masa nie może mieć dużych "grudek" mascarpone. Dodać cukier puder i krótko zmiksować na niskich obrotach. Polecam krem zrobić trochę słodszy niż zawsze robimy do tortów, bo będziemy używali niesłodkiego mocno kawowo-alkoholowego ponczu. Krem wstawić do lodówki do czasu "złożenia" tortu.

Składniki na poncz:

  • ok. 0,5 szklanki przestudzonej mocnej kawy (dokładnie nie pamiętam ile użyłam)
  • 2-3 łyżki amaretto lub Baileys (ja użyłam 2 łyżki Baileys)
Składniki wymieszać.

Dekoracja na górę tortu:

  • ok. 100g. posiekanych orzechów (ja użyłam migdałów)
  • 2-3 łyżki kakao
Orzechy wymieszać z kakaem, aby były całkowicie pokryte.

+ dodatkowo: ok. 1/4-1/3 szklanki kakao

Złożenie całego tortu:

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze/talerzu, nasączyć go ponczem, rozsmarować 1/3 kremu i posypać kakaem. Postąpić tak z resztą składników. Polecam ostatnią 1/3 kremu w większości rozsmarować na bokach, bo wierzchu tortu nie będzie widać. Górę torty posypać orzechami i delikatnie docisnąć.

źródło-mojewypieki.com

czwartek, 6 lutego 2014

Norweskie bułeczki cynamonowe






Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie lub na podwieczorek? Dobrze trafiliście! :-) Jeśli lubicie cynamon to te bułki Was zachwycą. Słodkie, miękkie, cynamonowe po prostu idealne! Koniecznie je zróbcie, bardzo Wam je polecam! 

Składniki na ciasto:
  • 600g. mąki
  • 100g. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 21g. suchych drożdży
  • 100g. masła
  • 400ml mleka
  • 2 jajka
Składniki na nadzienie:
  • 150g. miękkiego masła
  • 150g. cukru (ja dałam 100g.)
  • ok. 2 łyżeczki cynamonu
Na glazurę:
  • 1 jajko

Wykonanie:

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w dużej misce. Lekko wystudzone masło wymieszać z mlekiem i jajkami. Mokre składniki wlać do suchych i zagnieść na gładkie ciasto. Możemy to zrobić ręcznie albo użyć miksera z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Kiedy uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto wkładamy je do miski lekko natłuszczonej olejem. 
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

W tym czasie robimy nadzienie:
Masło mieszamy z cukrem i cynamonem na miękki krem. 

1/3 ciasta cienko wałkujemy na prostokąt. Rozsmarowujemy ok. 1/3 nadzienia i posypujemy 1/3 migdałów. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku na długi wałek. Kroimy ostrem nożem na ok. 2cm "krążki". 

Na blaszce układamy bułeczki - jeśli chemy, aby się nie złączyły to trzeba je układać w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Jeśli nie zmieszczą Wam się na blaszce to spokojnie mogą poczekać, aż upieczemy pierwszą blachę. 

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, aż będą wyraźnie zarumienione. Z resztą ciasto postępujemy tak samo dzieląc pozostałe ciasto na pół i postępować jak z poprzednim ciastem. 

Źródło - "How to be a domestic goddess" Nigella Lawson