niedziela, 29 grudnia 2013

Warkocz marcepanowo-cynamonowy



Święta, święta i po świętach... Mam nadzieję, że mieliście udane święta :-) Jestem ciekawa jakie kuchenne upominki dostaliście :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na warkocz drożdżowy, który pojawił się u nas na stole wigilijnym. Ma pyszne marcepanowo-cynamonowe nadzienie, które także zasmakuje osobom które nie przepadają za marcepanem. Warkocz jest idealny nie tylko na święta, nie potrzeba żadej okazji aby go wykonać. Zróbcie go jak najszybciej bo jest  pyszny! :-)

Składniki na ciasto:

  • 300g. mąki
  • 150ml mleka
  • 22g. świeżych drożdży
  • 30g. cukru
  • 40g. roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Drożdże utrzeć łyżką z cukrem, aż postanie płynna masa. Mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe (temp. ok. 40 stopni), następnie łączymy z drożdżami. Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku zagłębienie. Do zagłębienia wlać mleko z drożdżami. Następnie mieszamy masę z ok. połową mąki, tylko do połączenia się się składników. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Rozczyn powinien trochę urosnąć. Następnie mieszamy resztę mąki z rozczynem. Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie zagniatamy. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 2h, aż podwoi swoją objętość. 

W tym czasie robimy nadzienie:

  • 200g. marcepanu
  • 100g. zmielonych migdałów
  • 50g. cukru pudru
  • 2 białka
  • 20ml rumu
  • 1 łyżka cynamonu
+ migdały w płatkach/słupkach/posiekane
Wszystkie składniki razem zmiksować na gładką masę. 

Wykonanie warkocza:

Z ciasto rozwałkować prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy na trzy długie paski. Zaplatamy z nich warkocz i zlepiamy końce warkocza delikatnie zciskając. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy migdałami i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjuszach. 



Źródło przepisu - kuchnialidla.pl


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Wesołych Świąt! :-)




Chciałabym Wam wszystkim życzyć cudownych świąt Bożego Narodzenia!! :-) Dobrych słodkości przy stole wigilijnym, cudownej atmosfery, super prezentów i ogólnie udanych świąt! :-) Życzę też, aby nadchodzący nowy rok był jeszcze lepszy niż ten! 

Przy okazji chciałabym Wam bardzo podziękować, że jesteście, czytacie mojego bloga, komentujecie i pieczecie! Nawet nie wiecie jaką radość mi sprawia każdy komentarz, informacja że ktoś upiekł coś z mojego bloga i sam fakt, że go odwiedzacie :-) W tym roku zrobiłam duży postęp porównując statystyki z poprzednim rokiem i mam nadzieję, że w następnym roku będzie Was jeszcze wiecej! Kończę już, bo jeszcze zostało mi do upieczenia wiele słodkości :-) 

Mam nadzieję, że będziecie mieli wpaniałe święta! :-)


niedziela, 22 grudnia 2013

Popękane ciasteczka czekoladowe




Święta już bardzo blisko, w końcu tylko dwa dni zostały do wigilii... Nie wiem kiedy ten czas tak szybko minął, ale bardzo się cieszę bo Święta Bożego Narodzenia są najwspanialszym czasem w roku :-) Większość prezentów już zapakowane, ale dzisiaj jeszcze upiekłam wspaniałe popękane ciasteczka czekoladowe na prezenty dla rodziny. Te ciasteczka są cudowne! Mają intensywny czekoladowy smak, na wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie i ciągnące... Mmmm pycha! :-) Bardzo polecam, są szybkie w przygotowaniu i spokojnie zdążycie je jeszcze zrobić :-) Ciastka są genialne, nie potrzeba żadnej okazji do ich zrobienia. 


Składniki na ok. 35-40 ciasteczek:

  • 120g. miękkiego masła
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • 2 i pół tabliczki gorzkiej czekolady (250g.)
  • 3 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 2/3 szklanki cukru pudru (do obtoczenia)

Wykonanie:

Czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. 

Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy. Kiedy czekolada będzie trochę wystudzona dodawać stopniowo ją do masy maślanej cały czas miksując. Dodawać po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. 

W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo suche składniki do masy czekoladowo-maślanej cały czas miksując. Masa będzie się wydawać za "luźna" na formowanie ciastek, ale tak ma być. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1,5h aby masa stwardniała (ja zostawiłam na całą noc). 

Po tym czasie wyjąć miskę z lodówki, z masy formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. 

Piec w 175 stopniach 10 minut. Ciastka będą wyglądały jakby nie były jeszcze upieczone, ale tak ma być. Wyjąć z piekarnika, zostawić 5 minut na blaszce, następnie zdjąć łopatką na kratkę i zostawić do wystudzenia. 


sobota, 21 grudnia 2013

Jak dekorować ciastka i pierniczki?




Dzisiaj mam dla Was poradnik, który planowałam zrobić od dawna, ale nigdy jakoś nie miałam czasu go napisać i zrobic zdjęć poszczególnych kroków dekoracji. Jednak stwierdziłam, że nie mogę z tym dłużej zwlekać, bo pewnie wielu z Was zaraz będzie dekorować pierniczki na święta :-) W dzisiejszym poradniku pokaże Wam kilka sposobów na dekoracje, napisze co się przyda do dekoracji i także podam Wam przepis na lukier królewski. Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcia, ale robiłam je przy świetle sztucznym.



1. Co będzie nam potrzebne do dekoracji ciastek/pierniczków?:


  • lukier królewski (przepis poniżej)
  • dowolne pierniczki lub ciastka, polecam sprawdzony przepis na pierniczki i na kruche ciasteczka
  • szpryca/rękaw cukierniczy/ tutka (w zależności jak będziemy chcieli dekorować ciastka i czym nam jest najwygodniej), ja zawsze używam tutki 
  • posypki (nie koniecznie)
  • wykałaczki
JAK ZROBIĆ TUTKĘ?

Zazwyczaj robi się tutki z papieru do pieczenia, ja na kursie nauczyłam się, że lepiej się korzysta z tutki zrobione z foli z koszulek na dokumenty. Trudno mi było wytłumaczyć Wam jak to się robi więc polecam Wam obejrzenie tego filmiku. Zamiast papieru do pieczenia polecam koszulki :-) Ważne aby skleić pod koniec taśmą klejącą to miejsce łączeń, gdyż koszulki nie możemy tak zagiąć jak papieru i może nam się rozpaść tutka. 



2. Lukier

  • 1 białko
  • ok. 2-3 szklanki przesianego cukru pudru (polecam Diamant)
Białko ucierać z stopniowo dodawanym cukrem. Ilość cukru zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi. 

3. Techniki lukrowania

Nie dam rady Wam przedstawić wszystkich technik lukrowania, ale mogę powiedzieć o 3 prze zemnie używanych:

  • dekoracja szczegółowa (lukier gęsty)
  • technika tzw. "maczana" (lukier rzadki)
  • technika "wypełniania" (lukier gęsty i rzadki)

Dekoracja szczegółowa:

W tej technice Wam pokażę kilka pomysłów na dekoracje, które mam nadzieje Wam się spodobają. Możecie malować lukrem co chcecie kropki, kreski, motylki i wiele innych... 

Aby wykonać większość z tych dekoracji musicie umieć rysować kontury na ciastkach:

Lukrem dotykamy do pierniczka następnie naciskając tworzymy linię podnosząć tutkę do góry. Zbliżając się do końca przestajemy naciskać tutkę i powoli opuścić linię. Tak postępujemy z każdą linią na naszej gwiazdce, aż do uzyskania efektu jak na obrazku nr 4. 

Skoro umiecie już robić kontury pokażę Wam kilka przykładowych dekoracji krok po kroku:

  • KRATKA
 

Na ciasteczku robimy kontury tak jak pokazywałam wcześniej. Czekamy, aż wyschną. Po wyschnięciu robimy proste linie unosząc tutkę w górze tak jak pokazywałam w instrukcji robienia kontur. Staramy się robić linie w równych odstępach. Zostawiamy do wyschnięcia.


Następnie robimy tak samo tylko w drugą stronę.


  • KROPKI


To jest bardzo prosta dekoracja. Wystarczy zrobić małe kropeczki na ciastku z konturami :-)


Myślę, że jeśli umiecie robić kilka podstawowych dekoracji to będziecie w stanie zrobić każdą dekorację :-)

Kolejna technika dekoracji:

Technika tzw. "maczana": 



Wszystko jest banalnie proste w tej technice, jest to najprostszy sposób na dekoracje ciastek/pierników. 

1. Potrzebujemy raczej rzadkiego lukru. Lukier nie może być bardzo rzadki, aby nie prześwitywało ciastko i nie może być gęsty, aby równomiernie rozlał się po ciastku. 

2. Lukier wylewamy na płaskie naczynie np. głęboki talerz. 
3. Maczamy ciastko i trzymamy w powietrzu, aby spłynął nadmiar lukru.
4. CIastko najlepiej odłożyć na kratkę np. z piekarnika, ale jeśli nie mamy to możemy położyć na talerz.
5. Póki lukier nie zastygnie można udekorować ciastko posypką. 
6. Odstawić do kompletnego zastygnięcia. 

Gotowe!

Technika tzw. "wypełniana":



Najpierw gęstym lukrem robimy kontury na pierniczku i czekamy, aż całkowicie zastygnie. Następnie rzadszy lukier (do gęstego wystarczy dodać kilka kropel wody i zamieszać dokładnie, jeśli byłyby nadal za gęsty dodać więcej wody) wylewamy trochę lukry nie dochodząc do kontur ja na obrazku 2. Ja to robię za pomocą tutki lub rękawa ale można to zrobić precyzyjnie łyżeczką. Następnie wykałaczką "przesuwamy" lukier do konturów. 

Przed wystygnięciem lukru możemy ozdobić posypkami. Możemy jednak poczekać, aż wystygnie i potem udekorować lukrem w innym kolorze jak na poniższym zdj:



Myślę, że napisałam wszystko co miałam napisać :-) Mam nadzieję, że Wam się podoba ten poradnik i że Wam ułatwi dekorację pierniczków/ciastek. 

Najlepsza rada jaką mogę Wam dać: PRÓBUJCIE! :-) Poprzez praktykę, próby i ćwiczenia dojdziecie do perfekcji :-) Nie poddawajcie się, bo każdy miał trudne początki :-) 







poniedziałek, 16 grudnia 2013

Lebkuchen - niemieckie miękkie pierniczki






Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki pieczone co roku na Święto Bożego Narodzenia. Smakują inaczej niż nasze polskie pierniczki, mają mniej przypraw i  wyraźny smak od skórki pomarańczowej. Pierniczki już następnego dnia po upieczeniu są gotowe do spożycia, nie trzeba czekać, aż zmiękną co jest ich dużą zaletą. Mnie jakoś nie powaliłyy swoim smakiem gdyż nie jestem fanką skórki pomarańczy :-) Myślę, że każdemu kto lubi kandyzowane skórki zasmakują :-) Polecam upiec na zbliżające się święta! :-)


Składniki:


  • 250g. mąki
  • 85g. zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85g. masła
  • niecałe 1/2 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy (ja dałam trochę mniej)
  • skórka z dwóch dużych cytryn
Wykonanie:

Suche składniki wymieszać z dużej misce. W małym garnku roztopić masło z miodem, na małym ogniu, aż do utrzymania jednolitej płynnej masy. Zdjąć z palnika i lekko wystudzić. Masa ma być jednak nadal ciepła. 

Suche składniki zmiksować z masą maślano-miodową. Ciasto będzie klejące ale takie ma być. Przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia. 

Formować z ciasta kulki o wielkości małego orzecha ziemnego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Podczas formowania polecam maczać co jakiś czas ręce w zimnej wodzie, aby ciasto się tak nie kleiło do rąk. Następnie kulki delikatnie spłaszczać łyżką zamaczaną w wodzie. 

Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 13-15 minut. Po wyjęciu zosatwić je na blaszce na 5 min, następnie przenieść je łopatką na kratkę/talerz i zostawić do ostygnięcia.

Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru
  • kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:

Cukier utrzeć grzbietem łyżki z kilkoma łyżkami wody. Najlepiej dodawać po łyżce, aż do uzyskania raczej płynnej konsystencji. 
Pierniki maczać w lukrze i odkładać najlepiej na kratkę, aby lukier zastygł. 

Źródło przepisu - mojewypieki.com

wtorek, 10 grudnia 2013

Najlepszy sernik kajmakowy




Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam kajmak, także jestem wielką fanką serników więc dla mnie ten sernik jest idealny! Ma cudowną konsystencję i wbrew pozorom nie jest bardzo słodki, dzięki dodatku słonych orzeszków do spodu. Będzie idealny na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :-) Jestem pewna, że Wam zasmakuje :-) Bardzo polecam!



Składniki na spód:

  • 100g. solonych ziemnych orzeszków
  • 160g. herbatników (polecam Digestive)
  • ok. 60g. masła
Wykonanie:

Jeśli mamy malakser/blender to wszystko zmiksować, aż orzeszki i herbatniki będą w malutkich kawałkach. 
Jeśli nie mamy to wystarczy posiekać orzeszki a herbatniki włożyć do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną okruszki. Masą wyłożyć dno tortownicy o śr. 20-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstatwić do piekarnika na 10 minut w 180 stopni Cejcjusza.

Składniki na masę serową:

  • 230g. kajmaku (można samemu go zrobić lub kupić gotowy, polecam firmy Gostyń)
  • 50g. masła
  • 100g. cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 600g. twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Piątnica)
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i z ekstraktem na puszystą masę. Stopniowo dodawać kajmak i jajka cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo resztę składników i zmiksować na gładką masę. Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-60 minut, trzeba sprawdzać patyczkiem czy masa nie jest płynna. Uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia. 


Dekorację:

  • 170-250g. kajmaku (zależy czy chcemy zrobić taką dekorację jak na moim serniku czy polać polewą)
  • 3 łyżki mleka (jeśli chcemy zrobić polewę)
Wykonanie:

Polewa: Kajmak podgrzać z mlekiem na małym ogniu cały czas mieszając, następnie polać sernik polewą i udekorować orzechami.

Dekoracja na na moim serniku: Kajmak włożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylko (ja użyłam tylki 1M) i wyciskać gwiazdki lub kropki z kajmaku.




Źródło - whiteplate.blogspot.com



piątek, 6 grudnia 2013

Szarlotka w kratę



Nawet nie wiecie jak długo myślałam nad nazwą dla tej szarlotki... :-)  Jest to jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam! :-) Myślę, ze zasmakuje każdemu kto lubi jabłka. Nie sprawi nikomu trudności w przygotowaniu, więc jest dobra dla "początkujących" w pieczeniu :-) Już więcej nie będę jej zachwalać przekonacie się jak ją zrobicie. Bardzo Wam polecam!!  

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 290g. zimnego masła
  • ok. 4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:


Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól i wymieszać. Na to położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy wodę i krótko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy ja i owijamy w folię spożywczą/aluminiową. Wkładamy na 1h do lodówki.

W tym czasie robimy nadzienie:


Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1,5 kg jabłek na szarlotkę (antonówka, szara reneta)
  • ok. 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub łyżka ekstraktu waniliowego
  • 35g. mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki (rozmiar zależy od tego jak duże kawałki chcemy mieć w szarlotce), ja pokroiłam na ósemki. Na dużą patelnię lub do szerokiego garnka wsypać cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu mieszać, aż cukier się rozpuści w soku. Kiedy to nastąpi trochę zwiększyć ogień i nie mieszając podgrzewać syrop, aż zacznie się brązowić. Uwaga syrop będzie bardzo gorący!
Dodać jabłka smażyć chwilę energicznie ruszając garnkiem, aby jabłka nie przywarły. Smażyć do momenty kiedy w miarę wszystkie jabłka będą pokryte karmelem. Wtedy dodać resztę składników oprócz mąki i zamieszać łyżką. Długość dlaczego smażenia zależy od tego jak bardzo rozgotowane jabłka chcemy w naszej szarlotce. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy. 


Dalsze wykonanie szarlotki:

Ciasto wyjąć z lodówki i ok. 2/3 ciasta rozwałkować. Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem. CIasto wyłożyć do torotownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Cejsjusza, piec ok. 15 minut, aż ciasto bedzie wyraźnie przyrumienione. 
Podczas pieczenia rozwałkować resztę ciasta i powycinać paski o równej szerokości. 
Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć jabłka na ciasto i na tym ułożyć kratkę z pasków ciasta. Piec ok. 1h. 


Źródło przepisu - kwestiasmaku.com