piątek, 30 sierpnia 2013

Sernik z malinami



Sezon na maliny niedługo się skończy, więc staram się je wykorzystać w 100%. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z malinami. Użyłam świeżych malin i dżemu malinowego, ale możecie użyć innych owoców np. truskawek, jagód, borówek itp. Sernik jest puszysty i lekki dzięki użycia serków typu philadelphia. Robi się go bardzo szybko, a efekt jest rewelacyjny :-) 


Składniki na spód:

  • 1,5 opakowania herbatników typu Digestive
  • ok. 150g masła

Wykonanie:

Dno i boki tortownicy o śr. 20-23 cm wysmarować masłem. Herbatniki pokruszyć w malakserze lub wsadzić je do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną małe okruszki. Masło rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Herbatniki połączyć z masłem i wyłożyć dno i boki tortownicy. Wsadzić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 12 minut. 

Składniki na nadzienie:

  • 680g. serka philadelphia lub "Twój Smak" 
  • 180ml śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub "vanilla bean paste"
  • 1/4 szklanki mąki

Wykonanie:

Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem. Dodać jajka i żółtka jedno po drugim za każdym razem miksować po dodaniu. Dodać resztę składników i zmiksować. Masę wylać na lekko ostudzony spód i wyrównać. Wsadzić sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok. 1h. Po 1h wsadzić patyczek do szaszłyków w sernik i wyjąć. Na patyczku powinny być małe "okruszki" serowe, ale nie płynna masa. Jeśli patyczek będzie w płynnej masie, wstawić na kolejne 10 minut, a potem znowu sprawdzić patyczkiem. 

Sernik odstawić do ostygnięcia.

Składniki na wierzch sernika:

  • ok. 250g umytych malin
  • ok. pół słoika malinowego dżemu
  • 200g. śmietany 36% 
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Dżem rozsmarować na wystudzonym serniku zostawiając ok. 1,5cm odstęp od zewnętrznej krawędzi sernika. Maliny ułożyć na obszarze sernika pokrytego dżemem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy. Ja użyłam tylki firmy Wilton "1M". Śmietaną udekorować tort (ja wycisnełam "gwiazdki" ze śmietany). Przed podaniem schłodzić. 

Smacznego!!



Źródło przepisu - film z Youtube z kanału o nazwie "Enterteining with Beth"

czwartek, 29 sierpnia 2013

Kruche ciasto z delikatną pianką i malinami



Przepis na ciasto, które pokochacie od pierwszego kęsa :-) Pyszne kruche ciasto idealnie pasuje z delikatną pianką i malinami... Ciasto jest obłędne i każdemu smakuje! Musicie je upiec, jestem pewna, że Wam będzie smakować! Bardzo Wam Polecam!! :-) Źródło przepisu - mojewypieki.com



Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Wykonanie:

Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. CIasto dzielimy na dwie części - ok. 60% i 40%. Części zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 h. 


Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 30cmx20cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wysypać na dno formy, wyrównać, aby nie było dziur i lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. 

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (1 opakowanie - 40g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
+ 500g umytych malin
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Następnie stopniowo dodajemy proszek budyniowy cały czas miksując, a potem dodajemy stopniowo olej i wszystko miksujemy. Pianę wykładamy na wystudzony spód i gęsto układamy maliny dziurkami do góry. Na wierzch ciasta zetrzeć mniejszą część ciasta na tarce. Ciasto piec w 190 stopniach Celsjusza 30-40 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony. Odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

czwartek, 22 sierpnia 2013

Lasagne czekoladowo - miętowa


 
Dzisiaj pyszny deser - Lasagne czekoladowo - miętowa! Bardzo orzeźwiająca i bardzo ciesząca oko :) Ten deser na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu. Deser jest prosty i szybki :-) Smak kremu możemy modyfikować, zamiast mięty możemy dać ekstrakt waniliowy albo zamiast bitej śmietany dać mus owocowy, też będzie pyszna :-) Deser bardzo polecam!


Składniki na ok. 5 porcji:
  • 3-4 tabliczki gorzkiej czekol ady
  • 400-500ml śmietanki 36%
  • kilka gałązek mięty + kilka listków do dekoracji(w zależności jak intensywny smak kremu chcemy uzyskać)
  • owoce jagodowe (maliny, borówki, jagody, jeżyny, truskawki)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na jakąś płaską sztywną powierzchnię (najlepiej na tacę) wyłożyć papier do pieczenia. Moja taca miała wymiary 35x35 cm. Wymiary mogą być inne, czym większą weźmiemy tacę tym nasze płaty czekoladowe będą cieńsze. Czekoladę wylać na tacę z papierem do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. Następnie pokroić płat czekolady na wmiarę równe kwadraty (moje miały ok. 6cmx6cm). Najlepiej kroić ostrym dużym nożem maczanym w gorącej wodzie. Podczas krojenia polecam wsadzić tacę do lodówki, ponieważ czekolada zacznię się topić. Kwadraty czekoladowe wsadzić do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Listki mięty posiekać bardzo drobno, dodać do śmietany i wymieszać.
Deser składamy prosto  przed podaniem! Krem możemy trzymać ok. 5h, nie dłużej!
Złożenie deseru:
1. Talerz polecam udekorować musem malinowym*. Ja mus wlałam do tutki, ale polecam wlać do rękawa cukierniczego z malutką dziurką lub poprostu udekorować łyżeczką.  *Mus malinowy: maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
2. Na talerz położyć pierwszy blat czekoladowy.
3. Nałożyć trochę kremu rękawem cukierniczym z tylką w kształcie gwazdki lub łyżką.
4. Położyć kilka owoców i przykryć kolejnym blatem.
5. Wykonać krok 3. a następnie 4.
6. Zrobić mały kleks z kremu, położyć kilka owoców i listek mięty.
Smacznego! :-)


wtorek, 20 sierpnia 2013

Tartaletki serowe z malinami + 1. URODZINY BLOGA!



Dopiero dzisiaj zdałam sobie sprawę, że 3 dni temu były 1 URODZINY BLOGA! :-) Nie wiem kiedy ten czas minął :-) Dziękuję Wam za to, że czytacie mojego bloga i za każdy komentarz, który zostawiacie! :-) Zapraszam Was do odwiedzania i komentowania, a także na fanpage na fb tutaj. Jeszcze raz DZIĘKUJĘ! :-)

Z tej okazji przygotowałam tartaletki serowe z malinami. Przy okazji przepraszam za tak długą nieobecność, ale postaram się jak najszybciej wszystko nadrobić :-) Trataletki są bardzo proste w wykonaniu, a przy tym baardzo dobre! Jeśli nie macie foremek na tartaletki możecie zrobić jedną dużą tartę. Polecam!! Wszystkim smakują!



Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • zimna kostka masła (200g)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Ciato owijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2h. Foremki na tartaletki/formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Wesrja dla osób robiących tartaletki: Z ciasta oddzielamy mały kawałek i wałkujemy. Im więcej mąki dosypiemy podzas wałkowania tym ciasto będzie twardsze. Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi. Cienko rozwałkowanym ciastem wykładamy foremkę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie bierzemy kolejny kawałek ciasta i postępujemy tak samo.
Wersja dla osób robiących tartę: Ciasto wałkujemy na cienki placek. Im więcej mąki dosypiemy podzas wałkowania tym ciasto będzie twardsze. Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi. Cienko rozwałkowanym ciastem wykładamy formę na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Foremki/ formę przykryć papierem do pieczenia i wysypać fasolę lub kulki ceramiczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec ok. 10 minut, aż brzegi sie wyraźnie zrumienieją. Zdjąć papier i fasolę i piec jeszcze ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie zrumienione. Odstawić do wysygnięcia.
Składniki na nadzienie:
  • 350g. sera trykrotnie mielonego
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 125g. cukru
  • nasiona z laski wanilii lub łyżeczka "vanilla bean paste"
+ opakowanie malin (ok. 500g)
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować i nalać do tartaletek/tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza ok. 40 minut, aż farsz się zatnie. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Tartaletki wyjmujemy z foremek i dekorujemy malinami.