wtorek, 30 lipca 2013

Crumble



Crumble czyli nic innego jak owoce pod kruszonką :-) Ja dzisiaj użyłam jagód, ale świetnie także się sprawdzą truskawki, brzoskwinie, jabłka i wiele innych. Przygotowanie tego deseru nie zajmie dużo czasu. Jest to deser idealny dla niespodziewanych gości :-) Crumble jest najlepsze na ciepło z gałką ulubionych lodów :-) Polecam!!
P.S. Jutro wyjeżdżam na wakacje, więc nie będzie nowych przepisów przez około 2 tygodnie, ale jak wrócę to postaram się wszystko szybko nadrobić :-)

Składniki na ok. 5 małych kokilek:
  • dowolne owoce (ja użyłam 3 szklanki jagód)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżka drobnego cukru lub cukru pudru

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki masła

Wykonanie:

Owoce wymieszać z mąką i cukrem. 
Mąkę wymieszać z cukrem, następnie dodać masło i rozdrobnić je na mniejsze kawałki między palcami. Wszystko mieszamy aby każdy kawałeczek masła był obtoczony w mące i cukrze. Do kokilek nakładamy owoce do 3/4 wysokości, a na to wysypuję kruszonkę, aby przykrywała owoce. Crumble pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż kruszonka będzie zrumieniona. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Smacznego! :-)




Sernik z białą czekoladą



Mam dla Was przepis na sernik IDEALNY! :-) Pyszny, delikatny i po prostu C-U-D-O! Nie jest skomplikowany, a za to smak jest obłędny. Biała czekolada sprawia, że ten sernik nie smakuje jak każdy przeciętny sernik. Delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Bardzo Wam polecam!!! :-)



Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (ja użyłam sera z kubełka "Piątnica", warte, aby ser nie był rzadki, ale miał zwartą konsystencję)
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 50 ml śmietanki kremówki (tylko, jeśli mamy gęsty ser, ja do "Piątnicy" użyłam) 
Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.  Ser miksujemy z cukrem na gładką masę. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać wszystkie nasionka. Dodajemy nasiona wanilii lub ekstrakt. Dodajemy po jednym jajku, miksując po jego dodaniu. Jeśli używaliśmy gęstego sera dodajemy śmietanę i wszystko miksujemy. Dodajemy czekoladę i krótko miksujemy. Tortownicę o śr. 21-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową - wystarczy dno i boki tortownicy owinąć folią. To sprawi, że mniej wody dostanie się do tortownicy. Masę serową wlewamy do tortownicy. Tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy wrzątek do połowy naczynia. Sernik pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Później zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Potem wbijamy patyczek do szaszłyków w sernik. Jeżeli patyczek nie będzie suchy pieczemy jeszcze 30 minut w 140 stopniach Celsjusza. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu zdejmujemy folie aluminiową i wkładamy sernik do lodówki na całą noc. Do sernika dostanie się woda podczas pieczenia, ale to nic :-) 



Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 100g. białej czekolady

+ 300g. owoców (maliny, truskawki, jagody, borówki)

Wykonanie:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie chłodna, ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy czekoladę i krótko miksujemy. Kremem smarujemy wierzch sernika i wykładamy owoce. 




Źródło - Pozytywnakuchnia.pl





piątek, 26 lipca 2013

Ciastka mega czekoladowe




Bardzo prosty przepis na meegaaa czekoladowe i pyszne ciastka! :-) Ciastka są chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i pełne czekolady. Robi się je bardzo szybko, szczególnie z pomocą dzieci :-) Wszystkim bardzo smakują, zarówno młodszym i starszym. Wszyscy je uwielbiają, więc bardzo polecam!!! 



Składniki:

  • 225g. miękkiego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 tabliczki czekolady (biała, gorzka i mleczna)

Wykonanie:

Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mąkę, sodę, kakao i sól przesiać do dużej miski. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać 1 jajko, zmiksować, następnie dodać kolejne jajko i znowu zmiksować. Następnie należy wsypać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Dodać czekoladę i wymieszać szpatułką lub łyżką. Z masy formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm przerwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (tryb góra dół) 10-13 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Ciastka będą wyglądać na nieupieczone, ale tak ma być :-) Ciastka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blaszce na 10-12 minut by przestygły i lekko stwardniały, a później przekładamy je na kratkę/talerz do kompletnego wystygnięcia.
Ciastka polecam podawać ze szklanką zimnego mleka :-) 



środa, 24 lipca 2013

Sernik jagodowy






Dzisiaj przepis na naprawdę bardzo prosty sernik jagodowy. Jego przygotowanie potrwa chwilę, a smak jest cudowny :-)  Dodatek wanilii jest jak dla mnie obowiązkowy i bardzo korzystny, dzięki niemu sernik ma wspaniały aromat i smak. Jeśli nie mamy laski wanilii to możemy użyć ekstraktu (nie aromatu!). Bardzo polecam!! :-)





Składniki na spód:

  • ok. 225g. herbatników najlepiej "Digestive"
  • ok. 100g. masła

 Tortownicę o śr. 20-23cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu. Herbatniki pokruszyć na drobne okruszki, za pomocą malaksera lub włożyć je do torebki strunowej i uderzać wałkiem, aż powstaną drobne okruszki. Herbatniki połączyć z masłem i wymieszać na spójną masę. Jeśli masa będzie za sypka, należy dodać więcej masła. Masą wylepić dno tortownicy, dokładnie dociskając.

Składniki na masę serową:

  • 500g. sera trzykrotnie zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku śmietankowym lub mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii lub ok. 1,5-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • 300g. umytych i wysuszonych na ręczniku papierowym jagód
Wszystkie składniki na masę serową oprócz wanilii zmiksować tylko do połączenia składników. Laskę wanili przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać wszystkie nasiona wanilii. Do masy serowej dodać nasiona wanilii/ekstrakt i krótko zmiksować. 
Masę wylać do tortownicy i posypać z wierzchu jagodami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 45-65 minut do tzw. suchego patyczka. Drzwiczki piekarnika uchylić i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 
Przed podaniem polecam udekorować sernik listkami mięty. 




czwartek, 18 lipca 2013

Jagodzianki



Nie wyobrażam sobie lata bez jagód... Wczoraj zrobiłam pierwszy raz jagodzianki. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam lepszych jagodzianek! Są przepyszne! :-) W żadnej kupnej jagodziance nie ma tyle jagód co w tych :-) Przepis na jagodzinaki jest prosty i nikomu nie sprawią problemu. Radzę korzystać póki są jagody i zrobić te pyszne jagodzinanki! :-) Bardzoo polecam!!!


Ciasto:
  • 500g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • jajko
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • szczypta soli 
Nadzienie:

  • 350g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Następnie ciasto zagniatać tak długo, aż  będzie gładkie i elastyczne (ok. 10-15 minut). Ciasto przełożyć do miski oprószone mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwójnego podwojenia objętości (ok. 1.5h). 

Następnie ciasto wyjąć z miski, krótko wyrobić i podzielić na 16 w miarę równych części (1 część - 60g). Z każdej części uformować kulkę. Kulki ciastowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć blaszkę ściereczką i odstawić na 15 minut, aż bułeczki troszkę podrosną. Potem każdą bułeczkę mocno spłaszczyć. Nałożyć po czubatej łyżce nadzienia i zlepić placek jak pierogi. Następnie ułożyć "pierogi" zlepieniem do dołu. Każdą bułkę delikatnie rolować, aż uzyska owalny kształt. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. 

Wyrośnięte jagodzianki piec w 220 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut, aż jagodzianki będą wyraźnie zrumienione. Odstawić do ostygnięcia. 

Jagodzianki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Lukier
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody (zależy jaką chcemy konsystencję lukru)

Wszystkie składniki zmiksować lub rozetrzeć grzbietem łyżki. Konsystencję lukru możemy zmienić dodając wodę lub cukier puder. Lukier nakładać pędzelkiem lub łyżką. 


Źródło przepisu - mojewypieki.com




poniedziałek, 15 lipca 2013

Fanpage na Facebook'u

Po długim zastanawianiu się założyłam fanpage mojego bloga na Facebook'u! 

Zapraszam wszystkich czytelników bloga do lajkowania, komentowania i oglądania :-) Na fanpage'u głównie będę informowała o nowych postach, będe publikować zdjęcia, które się nie pojawią na blogu itp. 
Poniżej daje link do fanpage'a:


Źródło zdjęcia

niedziela, 14 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem





Kończy się już rabarbar więc trzeba go wykorzystać w 100% :-) Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Rabarbar możemy zastąpić wiśniami - też wyjdzie pyszne. Długo zwlekałam z wykonaniem pierwszego ciasta drożdżowego. Pierwsze starcie uważam za wygrane :-) Ciasto wyszło pyszne, delikatne i wogóle cudo <3  Bardzo polecam!!

P.S. Przepraszam, że nie wstawiałam postów przez pewien okres, ale nie miałam czasu. Od początku sierpnia znowu nie będzie mnie przez ok. 2 tygodnie, ponieważ wyjeżdżam na wakacje :-)

Składniki na ciasto:
  • 400g. mąki
  • 10g. drożdży suchych
  • 100g. roztopionego i ostudzonego masła
  • 125ml mleka
  • 60g. płynnego miodu
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ!
Dodatkowo:
  • 4oog. rabarbaru pokrojonego w kostkę lub świeżych wiśni wydrylowanych
  • 4 łyżki cukru (do rabarbaru)
Kruszonka:
  • 125. masła roztopionego
  • 180g. mąki
  • 100g. cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, a następnie dodać resztę składników. Ciasto wyrobić aż będzie elastyczne, miękkie i dosyć klejące (nie należy dosypywać mąki), mi to zajęło ok. 10-15minut. Ciasto przełożyć do misko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5-2h). Potem ciasto wyjąć z misko mocno je uderzyć i wyrobić krótko. 
Formę o wymiarach ok. 21 x 31cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Ułożyć owoce i posypać je cukrem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem i zalać masłem.Wszystko wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Blachę przykryć ściereczką na ok. 30-40min do podwojenia objętości.
Ciasto włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik na 180 stopni Celsjusza, piec ok. 40min do suchego patyczka. Wyłoczyć piekarnik, minimalnie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.




Źródło przepisu: mojewypieki.com