piątek, 19 października 2012

Ciastka z czekoladą i orzechami



Przepis na pyyysznee ciastka z orzechami i czekoladą!!! Są proste do wykonania a do tego wspaniałe, chrupkie na zewnątrz a w środku lekko miękkie. Idealne do popołudniowej herbaty lub do porannej kawy. Sprawdzą się idealnie na prezent dla bliskiej osoby. Przepis z tej strony.  Bardzoo polecam!!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej (chocolate chips)
  • 80 g mieszanki orzechów, drobno pokrojonych (ja użyłam laskowych)
  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mleka


Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą, czekoladą i orzechami. 
W drugiej misce mikserem na najwyższych obrotach utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut). Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać suche składniki oraz mleko. Dokładnie wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek o długości ok. 20 cm i owinąć je folią spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. 2,5 godziny. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Odwinięte z folii ciasto kroić na plastry grubości ok. 1 cm. (podczas krojenia "plastry" będą się deformować, dlatego warto im nadać okrągły kształt)
Układać na blasze w odległości 2 cm od siebie (podczas pieczenia będą trochę rosnąć). 
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 15-20 minut (brzegi powinny być twarde a środki pod naciskiem palca powinny lekko się uginać). 
Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. 



Smacznego!!