wtorek, 11 września 2012

Ciasto ze śliwkami i kruszonką




Bardzo lubię śliwki i żałuję, że sezon na nie jest tak krótki dlatego postanowiłam wykorzystać ten okres i upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Do ciasta polecam tradycyjne śliwki węgierki, które są moim zdaniem  najlepsze do ciast. Ciasto jest bardzo smaczne – kwaśny smak śliwek jest przełamany słodką kruszonką. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto i szybko a efekt finalny jest wspaniały.  Baaaaardzoooo polecaaamm!!!!! Przepis pochodzi z tego blogu.


Składniki na ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 500-700 g śliwek
Kruszonka: 
  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru 
Formę o śr. 21-23cm do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.

Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym, cały czas ucierając. Dodaj śmietanę, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce delikatnie wciskając je.


Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę i cukier. Dodaj masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką śliwki.


Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, aż
do tzw. suchego patyczka.










Smacznego!!!

poniedziałek, 10 września 2012

Tort piętrowy z kremem kokosowym i malinami


 



Przedwczoraj było 50-lecie ślubu mojej cioci Eli i wujka Wieśka. Postanowiłam uczcić tą rocznicę jakimś specjalnym wypiekiem i upiekłam swój pierwszy tort piętrowy. Tort był na bazie puszystego biszkoptu przełożonego malinami i delikatną masą z bitej śmietany, białej czekolady, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Biszkopt był delikatnie nasączony słodką herbata z cytryną.  Mój tort był udekorowany różowymi posypkami i różową różą z cukru, wyglądał trochę jak tort ślubny :) Prezent się podobał i smakował gościom. Przepis zmodyfikowany z strony polki.pl. Polecamm!!!

Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 35 dag mąki 
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 35 dag cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: 
  • 1 kg serka mascarpone
  •  80 dag kremówki
  • 4 łyżki cukru
  •  3 torebki cukru z wanilią
  •  2 tabliczki białej czekolady
  •  2-3 śmietan fiksy (zależy od tego czy mamy bardziej rzadką lub gęstą śmietaną)
  •  łyżki soku z cytryny
  •  opakowanie wiórków kokosowych

Do nasączenia:
  •   pół szklanki słodkiej herbaty z cytryną

Do dekoracji:
  • cukrowa posypka
  • róża cukrowa

Sposób wykonania:
1. Upiecz 2 biszkopty. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj sok z cytryny. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, połącz. Ciasto przełóż do wyłożonych pergaminem tortownic o śred. 26 cm i 16 cm. Piecz odpowiednio ok. 50 i 30 min (180 st.) do tzw. suchego patyczka.

2. Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, 3 łyżkami kremówki. Resztę kremówki ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami, dodaj roztopioną czekoladę. Na koniec śmietanę połącz z mascarpone. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj ręcznie łyżką lub szpatułką. 

3. Każdy biszkopt przekrój na 3 krążki i delikatnie nasącz herbatą. Posmaruj cienko kremem i ułuż maliny delikatnie wciskając, a następnie złóż w piętrowy tort. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Udekoruj posypką cukrową a na górę połóż różę.


Smacznego!!! 

  


niedziela, 9 września 2012

Tort bezowy z owocami




Przepis na przepyszny tort bezowy z lekkim kremem i owocami letnimi. Tort robiłam na urodziny dla mojej mamy. Bardzo jej i gościom smakował. Doskonały przepis na wykorzytanie białek z np. tiramisu. Wykonanie tortu polecam podzielić na dwa dni - dzień wcześniej upiec spody bezowe a w dniu podania przełożyć kremem i owocami. Bardzo polecam przepis!! Wszystkim będzie smakować! Przepis z tego bloga.

Składniki na 2 blaty bezowe o śr. 24cm:

  • 10 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru (można użyć zwykłego)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu

Składniki na krem:

  • 600ml śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 700g  owoców (ja polecam maliny, borówki, truskawki i jagody)
  • ok. 250g płatków migdałowych

Blaty bezowe:

Z białek ubić pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie sztywna i lśniąca. Następnie  wsypać mąkę i delikatnie ubijać przez minutę. Pod koniec dodać ocet i ponownie łagodnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Narysować 2 koła na papierze do pieczenia (ok. 23-24 cm). Pianę podzielić na 2 części i wyłożyć równo na narysowane koła.  

Co jeśli nie mieszczą nam się 2 koła na jednej blaszce?:


  • Możecie masę pianę wyłożyć na dwie blachy, jeśli Wasz piekarnik ma dobrze pracujący termoobieg i potrafi równomiernie piec dwie blachy.
  • Jeśli Wasz piekarnik tak jak mój nie potrafi równomiernie piec dwóch blach musicie robić następującą rzecz. Ja po prostu dzielę sładniki na blaty bezowe na pół i robię najpierw 1 blat z połowy porcji, piekę i studzę w piekarniku. Następnie robię to samo z drugą porcją. 

Blaty pieczemy w temperaturze 150 stopni Celcjusza przez ok. 70 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Krem:

Śmietanę ubić z cukrem na prawie bardzo sztywno. Dodać mascarpone i krótko zmiksować. 

Złożenie tortu:

Krem wyłożyć na pierwszy blat bezowy, na to położyć owoce delikatnie je wciskając. Na owoce wysypać płatki migdałowe i przykryć drugim blatem bezowym. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.

Polecam nie przekładać blatów kremem nie dłużej niż 5-6h przed podaniem. 

Smacznego!!