poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Torcik z musem czekoladowym i malinowym




Robiłam ten torcik na spotkanie na działce zorganizowane przez mamy przyjaciółkę. Tort zrobił furorę, wszystkim bardzo smakował i mi również :) Torcik jest bardzo delikatny, na samym spodzie jest biszkopt czekoladowy, następnie masa malinowa, gruba warstwa pysznego musu czekoladowego i na samej górze maliny. Na początku trochę się obawiałam że ciasto będzie za słodkie, ale jest idealne ponieważ mus czekoladowy jest z gorzkiej czekolady a masa malinowa jest lekko kwaskowata. Przepis idealny dla fanów połączenia malin i czekolady. Baardzoo polecam przepis mam zamiar wykonać ten tort jeszcze nie raz!! Tort z  małymi modyfikacjami z blogu gotowaniecieszy.blox.pl.
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa malinowa:
  • 500g mrożonych malin (można użyć też świeżych malin ale wtedy trzeba dać więcej wody)
  • 1 galaretka malinowa
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 130ml wody
Mus czekoladowy:
  • 700g śmietanki kremówki
  • 250g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
  • 300-400g malin (zależy jaką wielkość tortownicy wybierzemy)
  • kakao
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie dodajemy olej i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21-23cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę malinową.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie rozmrożone maliny (wraz z sokiem) wkładamy do rondla o grubym dnie i dolewamy wodę. Masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę i żelatynę. Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia galaretki i żelatyny i odstawiamy do stężenia.
Masę wykładamy na biszkopt kiedy jest na tyle zwarta że nie wypłynie bokami i że nie wsiąknie w biszkopt. Ja wkładam masę kiedy przypomina konsystencję gęstego musu.
Tortownice wkładamy do lodówki, w tym czasie robię mus czekoladowy.
Czekoladę łamię na małe kawałki i roztapiam w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia (ja włożyłam na chwilę do lodówki).
Kremówkę ubijamy na sztywną masę  i dodajemy do niej przestudzoną czekoladę i miksujemy wszystko aż mus będzie miał jednolity kolor.
Uwaga! Nie można dodać ciepłej a tym bardziej gorącej czekolady bo cała masa się zwarzy i nie będzie się nadawać.
Na schłodzoną masę malinową nakładamy mus czekoladowy, równamy wierzch. Górę tortu posypujemy kakao i układamy maliny, delikatnie wciskając je w mus.

Tort chłodzić przez kilka godzin ale polecam wstawić do lodówki na całą noc.








    Smacznego!

środa, 22 sierpnia 2012

American cheesecake



American cheesecake czyli przepyszny, delikatny, słodki, amerykański sernik. Sernik bardzo szybko znika z lodówki ponieważ jest genialny!!! Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo słodkie i sycące ale i tak po pierwszym kawałku chce się więcej. Najlepiej smakuje z owocami (ja użyłam malin które idealnie pasują, ale można użyć różnych owoców, np. jagód, borówek lub truskawek). Myślę że jest to jeden z najlepszych serników jakie kiedy kolwiek jadłam. Przepis znalazłam na youtubie w tym filmiku: http://www.videojug.com/film/how-to-make-american-cheesecake Bardzo polecam przepis!! Jest baaaardzoo smaczne!!!




Składniki na sernik:


  • 300g. maślnaych herbatników (polecam digestive)
  • 110g. rozpuszczonego masła
  • 600g. sera philadelphia lub "Twój Smak" 
  • 525g. sera do serników zmielonego 
  • 300g. cukru
  • aromat wanilinowy
  • 6 jaj
  • 400g gęstej śmietany (ja użyłam 18%)
Dekoracja:

  • maliny
  • cukier puder
  • listki mięty


Spód sernika:

Herbatniki rozdrobnić na małe okruszki i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Okrągłą formę o średnicy 26cm wyłożyć masą z herbatników i mocno uklepać. Formę wstawić do lodówki, w tym czasie robimy masę na sernik.

Masa na sernik:

Najpierw dokładnie zmieszać trzepaczką (nie mikserem!!) oba sery z cukrem i kilkoma kroplami aromatu. Następnie po kolei dodawać po jednym jajku, po dodaniu każdego jajka dokładnie wymieszać trzepaczką. Na koniec należy dodać śmietanę i dokładnie wymieszać trzepaczką. Dokładnie wymieszaną masę wlać do formy z ciasteczkowym spodem.

Formę z sernikiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celcjusza i piec ok. 1 godz. i 15min. Nie przejmujcie się że po wyjeciu z piekarnika, sernik będzie wydawał się płynny i będzie się "gibał". Następnie sernik należy ostudzić i po ostudzeniu sernik wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Sernik podawać obsypany cukrem pudrem z malinami i listkami mięty. 




To jest kawałek sernika, który jeszcze całkiem nie ztężniał, po nocy w lodówce troszkę inaczej wygląda


Smacznego!!!

piątek, 17 sierpnia 2012

Tort kokosowo-truskawkowy dla fanów Zygzaka




Tort zrobiłam na 5 urodziny mojego kuzyna Szymona, wielkiego fana aut szczególnie Zygzaka. Tort i szczególnie sam Zygzak (ulepiony z marcepanu) zrobił wielkie wrażenie na jubilacie. Ciasto spodoba się chłopcom,a szczególnie fanom Zygzaka i filmu "Auta". Tort jest pyszny, biszkopt przełożony truskawkami i kremem zwszystkim zarówno tym małym jak i starszym. Bardzo polecam przepis!!! Tort z slodkiefantazje.pl,  a dekoracja pomysł własny.




Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Skórka starta z 1 cytryny


Do nasączenia:
  • ok. 2/3 szklanki zimnej herbaty z cytryną

Składniki na krem:
  • 500ml śmietanki 36%
  • 200g białej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 40 dag truskawek
  • ok. 100g wiórków kokosowych
  • 50-70g wiórków czekoladowych
  • czerwony marcepan
  • żółty marcepan
  • biały marcepan
  • czarny marcepan
  • 200ml śmietanki 36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:

Najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż ubita piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas  ubijając.  Mąki wymieszać, przesiać, dodać skórkę cytrynową i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Ciasto wlać do formy i piec w 160 stopniach Celsjusza 40 minut aż do suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm opuścić go (w formie) na blat. Wstawić do uchylonego i wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Ostudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty.

Wykonanie kremu:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po jednej łyżce ostudzonej rozpuszczonej białej czekolady.  Nie dodawać za szybko kolejnych łyżek czekolady aby nie zrobiła nam się "straciatella". Pod koniec ubijania dodać wiórki i wymieszać.

Truskawki oczyścić i pokroić w średniej grubości plastry.

Wykonanie tortu:

Na paterze położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/2 kremu i na wierzch wyłożyć truskawki lekko wciskając je w krem, przykryć drugim blatem biszkoptu. Powtórzyć czynność (nasączenie, krem, truskawki). Przykryć trzecim blatem i nasączyć.
Śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem na sztywno, posmarować nią boki i wierzch tortu. Na wierzchu tortu zrobić z wiórków czekoladowych drogę. Resztę wierzchu tortu i boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Następnie z białego marcepanu zrobić małe paski dzielące drogę. Na koniec lepimy Zygzaka z marcepanu, dolepiamy mu uśmiech, szyby z przodu (czyli oczy). Aby uzyskać lepszy efekt można dolepić też błyskawicę z żółtego marcepanu.

Oto Zygzak z marcepanu:



A to kawałek tortu: 




Smacznego!!